Kuvan tai videon lisääminen sisältösivuille

Kuva tulee viedä ensin osioon Kuvat ja liitteet. Video tulee viedä ensin Youtubeen tai vastaavaan. Kuvan ja videon voi lisätä sivulle joko Media highlight -portletilla tai tekstieditorilla. Kuvan voi lisätä myös linkkilistaan.

Kuvan lisäys Media highlight -portlettiin

Video-ohje

Kuva lisätään Lukkarin portlettiin painamalla Lisää kuva -painiketta kuvapaikan alla. 

Sen jälkeen paina Lisää näytettävä kuva -painiketta. Etsi haluamasi kuva Lukkarin kuvahakemistosta ja paina Valitse-painiketta. Valittuun kuvaa voi lisätä kolme valintaa tai lisätietoa:

Kuvateksti: Kuvateksti tulee näkyviin sivulle kuvan alle. Pidä kuvateksti lyhyenä ja selkeänä.

Alt-teksti: Alt-tekstin lisääminen on pakollista. Alt-tekstiä käyttää näkövammaisten verkkolukulaitteet. Alt-tekstin tulee tarvittaessa korvata kuvan sisällöllinen merkitys sivulla ja sen tulisi vastata kysymykseen "Mitä kuvasta tulisi ymmärtää?" Alt-teksti täytyy pitää lyhyenä, sen maksimimerkkimäärä on 75 merkkiä.

Muita valintoja: "Kuva näkyy suurempana kuvaa klikkaamalla". Se tarkoittaa sitä, että kun käyttäjä klikkaa kuvaa sivustolla, hänen selaimeen aukeaa suurempi versio kuvasta. Sen jälkeen kuvaa klikataan uudestaan kuva näkyy sivustolla normaalissa koossa. 

Kuvan lisääminen tekstieditorissa

Suositeltavaa on että kuvat lisätään Media Highlight -portlettiin. Jos kuvan lisää tekstieditorilla, tulee itse huolehtia että sisältösivu skaalautuu mobiilinäytölle tyylikkäästi. Kuvan kokoon ja asemointiin tulee siis kiinnittää erityistä huomiota. Lopuksi kannattaa sivua katsoa kännykällä.

Kuva lisätään tekstieditorissa samalla tavalla kuin liitteet, erotuksena että linkki-kuvakkeen sijaan valitaan kuva-kuvake. Avautuu ikkuna, johon pitää kirjoittaa kuvan url-osoite palvelimella, tai vaihtoehtoisesti hakea kuva Selaa palvelinta -napin kautta. Url-osoitteen saat avaamalla erillisellä välilehdellä Kuvat ja liitteet - kansion (Työkalut > Kuvat ja liitteet), etsimällä kuvan, avaamalla kuvan oman sivun, ja sivun oikealla puolella n. keskellä on Url-osoite. Kopioi se, ja liitä alkuperäisellä välilehdellä olevaan kuvan osoitteeseen. Paina OK, ja kuva ilmestyy sisältökohtaasi. 

Videon lisääminen Media highlight -portlettiin

Kun video on tallennettu Youtubeen, sen voi helposti lisätä Media Highlight -portlettiin ilman upotustyökalua. Klikkaa portletin kolmiokuvaketta (näyttää play-painikkeelta). Voit lisätä Youtude-videon lisäämällä osoitteesta löytyvää ID:n eli tunnisteen kentään.

Esim. osoitteessa https://www.youtube.com/wttch?v=6UFpKjS9blk&t=9s -> ID on 6UFpKjS9blk
(v=jälkeen tuleva yhtenäinen sarja kirjaimia ja numeroita. Joskus perässä on myös muita määreitä, jotka alkavat erikoismerkillä, tässä tarpauksessa &-merkillä.)

Videon lisääminen tekstieditorilla

Jos video lisätään tekstieditorilla, tulee käyttää Upotustyökalua, jotta video skaalautuu myös mobiilinäytöille. Hae Youtubesta videon tunniste ja kopioi se upotustyökaluun. Lisää Upotustyökalun antama koodi tekstieditorissa haluttuun kohtaan.

 

 

Sinulla ei ole tarvittavia rooleja tähän portlettiin.