Kasteeseen ja kummiuteen liittyvät yhteiset sisällöt

Tekstejä ja videoita voit nostaa sisältöportletteihin pilvipainikkeen kautta. Yhteiset linkit löydät linkkilistausportletista.

Tekstit

• Ristiäisten järjestäminen
  • Ristiäisten kulku
  • Kummien valinta ja tehtävät

Videot

• Perhejuhat – ristiäiset / kaste.fi – kastevideon upotus 20 sek
  • Perhejuhlat - ristiäiset / kaste.fi - kastevideon upotus
  • Perhejuhlat - ristiäiset / kaste.fi - papin neuvot -videon upotus
  • Kastevideo - Ensi askelista alkaen

• Perhejuhlat - kaste.fi - eläimet
  • Perhejuhlat - kaste.fi ristiäiskuva
  • Perhejuhlat - kaste.fi vauvakuva
  • Tutki uskoa - kaste ja ehtoollinen
  • Perhejuhlat - Kumminkaa banneri pyöreä
  • Perhejuhlat - Kumminkaa hymiö
  • Perhejuhlat - Kummipäivä valkoinen teksti vihreä pohja
  • Perhejuhlat - Kummipäivä vihreä teksti valk pohja
  • Alasivu - Perhejuhlat – Ristiäiset

Ristiäiset voidaan järjestää kirkossa, kotona tai muussa sopivassa paikassa. Lapsen tai aikuisen voi kastaa myös jumalanpalveluksen yhteydessä. Papin kanssa käydään ennen ristiäisiä kastekeskustelu, jonka aikana sovitaan ristiäisiin liittyvistä asioista. Seurakunnat varmistavat lapsen nimen laillisuuden, joten nimi tulee ilmoittaa seurakunnalle hyvissa ajoin, esimerkiksi juuri kastekeskustelun yhteydessä.

Ristiäisten järjestäminen

Kummius on kirkon ja vanhempien antama luottamustehtävä. Kummeja tulee olla vähintään kaksi. Poikkeustapauksessa riittää myös yksi kummi. Päätöksen tekee oman seurakunnan kirkkoherra.

Kummien valinta ja tehtävät

Kastetilaisuuden kulku vaihtelee sen mukaan, minkä ikäinen kastettava on. Usein kaste tapahtuu muutaman kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Kasteessa lapsi liitetään nimeltä kutsuen kristilliseen uskoon ja seurakunnan jäseneksi.

Ristiäisten kulku