Rattaat

Kehitys ja uutiset

(Sivu päivitetty viimeksi 14.1.2022)

 • Teemme uudenvuodensiivousta seurakuntien Google Analytics tilien kohdalla. Aikoinaan on luotu turhan monimutkainen kokonaisuus, niin nyt kaikki sivustot ja niiden data siirretään hiippakuntakohtaisten tilien alle. Kun data ja sivustot on siirretty, tyhjäksi jäänyt seurakunnan Analytics-tili poistetaan. Kaikki käyttöoikeudet oman seurakunnan sivuston analytiikkaan säilyvät ja data säilyy. Teidän ei tarvitse reagoida automaattisiin viesteihin jotka tulevat Googlelta tilin poistamisen myötä.
 • Tapahtuman voi nyt merkitä striimi- tai hybriditapahtumaksi. Tämä onnistuu toistaiseksi vain tapahtumissa, jotka on luotu Lukkarin omassa tapahtumahallinnassa. Katrinassa tämä tulee mahdolliseksi ensi vuonna, Primen kanssa neuvottelut vastaavasta toteutuksesta ovat vielä kesken. Katso tarkemmat ohjeet striimi- ja hybriditapahtumien merkitsemiseen
  Pyrimme lisäksi kehittämään yhteistyötä Katrinan ja Primen kanssa, niin että tapahtumahallinnassa tehtävät uudistukset saataisiin jatkossa nopeammin käyttöön myös rajapinnan kautta.
 • B-sivustomallin alaseurakuntien löydettävyyttä mobiilivalikossa on parannettu. Seurakunnat löytyvät nyt ylimmäiseltä paikalta mobiilivalikon kummallakin välilehdellä.
 • Evästeiden hyväksyntä -ponnahdusikkuna tulee sivustoille vuodenvaihteen jälkeen. Ensimmäisessä vaiheessa ponnahdusikkunat tulevat suomeksi, ruotsiksi, englanniksi tai saksaksi sivuston kielen mukaan. Saamen kielet ovat tulossa myöhemmin. Aiemmin kadonneet Facebook-upotukset alkavat taas toimia niillä verkkosivukävijöillä, jotka hyväksyvät kolmannen osapuolen evästeiden käytön.

Muita tehtyjä parannuksia

 • Tapahtuman yhteyshenkilöä valitessa henkilöt näkyvät nyt listalla järjestyksessä sukunimi-etunimi, mikä helpottaa oikean henkilön löytämistä.
 • Blogien ajastustoiminto toimii. Blogiartikkelia klikkaamalla kävijä ei enää ponnahda sivun ylälaitaan, vaan suoraan artikkelin kohdalle. Lisäksi ylimääräiset viivat tyhjien blogiportlettien kohdalta on siivottu pois. Puolipalstaisten blogiportlettien lisääminen sivumalleihin siirtyy ensi vuoteen.
 • Sivulle määritelty jakokuva näkyy taas some-jaoissa.

Lukkarin tekijä Ingrid Björkskog, Finström-Geta församling

 

Lukkarissa parasta on sivujen muokkaamisen yksinkertaisuus.

Lue esittelyteksti SakastissaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Aiempia uutiskirjeitä pdf-muodossaLinkki avautuu uudessa välilehdessä löytyvät Sakastista.

Opi uudet toiminnot Lukkarissa katsomaalla lyhyitä ohjevideoita

Kysymys: Miten opin helpoiten käyttämään Lukkarin kehityksessä tulleita uusia toimintoja?

Vastaus: Teemme lyhyitä ohjevideoita uusista ja muokatuista toiminnoista. Ota siis kahvikuppi käteen ja katso miten bloggaat Lukkarilla.

 

Tulevia kehityskohteita

Analytiikka hyötykäyttöön uudella raportointinäkymällä

Lukkari-sivustoilta kerättävää kävijäanalytiikkaa tuodaan helposti ymmärrettävään muotoon uudella visuaalisella raportointinäkymällä. Uuden työkalun tarkoitus on toimia motivaation ja inspiraation lähteenä seurakunnan sivuston parantamiseen.

Raportointinäkymään luodaan aluksi 5–6 seurakunnille olennaista mittaria. Näitä mittareita pohdimme tällä viikolla yhteistyössä muutamien seurakuntien kanssa. Työkalua pilotoidaan alkuvuodesta, minkä jälkeen se monistetaan kaikkien Lukkari-seurakuntien käyttöön ja mittaristoa laajennetaan tarvittaessa. Projektin etenemisestä kerrotaan lisää tulevissa uutiskirjeissä.

Muita tulevia uudistuksia

 • Pohdimme, miten B-sivustomallin seurakunnat saataisiin paremmin esille ja miten sivustoja voitaisiin selkeyttää. Kehitystarpeita selvitetään joulukuussa ulkopuolisella kävijätestauksella.
 • Selvitämme, miten kuvien lisäämistä voitaisiin helpottaa, niin että kuvat asettuvat verkkosivulle halutulla tavalla.Tällä hetkellä kartoitamme kuvan lisäämiseen liittyviä ongelmakohtia. Voit lähettää huomiosi meille osoitteessa ipp.evl.fi.Linkki avautuu uudessa välilehdessä
 • Lukkari-sivustojen kävijäseurantaa parannetaan ottamalla käyttöön Googlen Tag Manager -työkalu. Tag Manager täydentää Google Analyticsia ja mahdollistaa tarkemman datan saamisen verkkosivukävijöiden liikkeistä. Tag Manager liitetään kaikkiin Lukkari-sivustoihin asteittain, eikä se vaadi toimia seurakunnalta.
 • Lukkarin toimivuutta on testattu Liferayn Cloud-ympäristössä, ja seuraavat askeleet ovat pohdinnassa. Pilvipalveluihin siirtyminen ei toisi muutoksia Lukkari-päivittäjille tai verkkosivukävijöille, mutta voisi tuoda kustannussäästöjä ja helpotusta mm. versiopäivitysten tekemiseen.
 • Blogien kehitys jatkuu keväällä. Nyt keräämme blogeihin liittyviä toiveita ja seuraamme, millaisia parannuksia tarvitaan. Tähän mennessä on ilmennyt tarvetta muun muassa uusimpien/suosituimpien/luetuimpien artikkelien listaukselle sekä sille, että blogin kirjoittajan kaikki artikkelit näkyisivät hänen profiilisivullaan. Otamme mielellämme vastaan kehitysideoita osoitteessa ipp.evl.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Seurakuntavaalit Lukkarissa

Ensi vuoden seurakuntavaalit toteutetaan Lukkarissa samankaltaisesti kuin vaaleissa 2018. Esimerkiksi ehdokkaat ja tulokset saadaan näytettyä Lukkari-sivustolla suoraan vaalien laskentajärjestelmästä rajapinnan kautta.

Vaaleihin liittyviä Lukkari-ohjeita päivitetään info.seurakuntavaalit.fi-sivustolle ja niistä kerrotaan myös Lukkari-uutiskirjeessä. Myös vaalien aikaan paljon käytetyn Mihin seurakuntaan kuulun -verkkopalvelunLinkki avautuu uudessa välilehdessä tietoja päivitetään parhaillaan ajan tasalle.

Blogityökalu on valmis

Seurakunta voi nyt ottaa uuden blogityökalun käyttöönsä. Löydät ylläpitotyökalusta "Blogit" vasemmasta, mustasta navigaatiosta. Ohje

Blogeille on vielä kehitteillä uusia listaus- ja nostotapoja. Nämä muutokset ja muita käytössä esiin tulevia tarpeellisia muokkauksia tehdään myöhemmin syksyllä.

Mikäli löydät blogityökalussa kehitettävää, kerro siitä meille itsepalvelupisteen (ipp.evl.fi) kautta tai käy keskustelua Facebook-ryhmässäLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Tätä mieltä kävijät ja ylläpitäjät ovat Lukkarista

Kävijätutkimus

Teimme keväällä käyttäjille suunnatun kyselyn, johon keräsimme vastaajia kolmen viikon ajan seurakuntien verkkosivustoilta. Kyselyyn vastasi yhteensä 2908 henkilöä.

Selkein havainto kyselystä oli se, että ihmiset ja elämä seurakunnassa kiinnostaa käyttäjiä.

Monet seurakunnat ovat jo pyytäneet seurakuntakohtaisia tuloksia. Mikäli et vielä ole pyytänyt oman seurakuntasi tuloksia, voit halutessasi pyytää ne Lukkari-tuen kautta.

Ylläpitäjätutkimus

Selvitimme myös samaan aikaan Lukkarin ylläpitäjien näkemyksiä verkkoviestinnästä ja Lukkarista. Kyselyssä kysyttiin sekä Lukkariin että yleiseen verkkoviestintään liittyviä asioita. Kyselyyn vastasi 272 henkilöä, joista 252 oli Lukkarin ylläpitäjiä. Tekemässämme raportissa keskitymme Lukkariin liittyviin vastauksiin. 

Tutustu molempiin raportteihin ja meidän tekemiin havaintoihin

Puolivuosikatsaus: Miten Lukkarilla menee?

Olemme tehneet Lukkarin tilastoista puolivuosikatsauksen. Seurakuntien verkkosivustoilla on käyty hieman yli 3 640 000 kertaa tammi-kesäkuun 2021 aikana. Tutustu näihin ja muihin lukuihin puolivuosikatsauksessa

Päivittäkää saavutettavuusselosteenne

Verkkosivuston saavutettavuusseloste on päivitettävä joka vuosi, joten tämä on ajankohtaista lähes kaikissa seurakunnissa. Vuoden aikana olemme tehneet useita parannuksia Lukkari-alustan tekniseen saavutettavuuteen. Olemme päivittäneet yhteiseen saavutettavuusselostemalliin ajan tasalla olevat saavutettavuuspuutteet. 

Korjaamme AA-tason virheet ja päivitämme yhteistä pohjaa pari kertaa vuodessa, kesällä ja loppuvuodesta. Korjattavaa on vielä, mutta jatkamme saavutettavuuden edistämistä myöhemmin syksyllä.

Varmista myös, että sivustonne footterin saavutettavuuslinkki johtaa oikeaan saavutettavuusselosteeseen. Lue saavutettavuuslinkin ohje täältä

Katso esimerkkejä muiden verkkosivuprojekteista           

Lukkariohjeeseen on koottu vinkkejä ja ideoita hyvin toteutetuista seurakuntasivustoista. Tutustu ja inspiroidu. Voit myös vinkata meille sellaisista Lukkari-sivustoista, joiden arvelet inspiroivan muita, niin voimme lisätä niitä vinkkiosioon. Jos joku asia mietityttää, niin meiltä voit kysyä lisää.

Kehityksessä

Tuoteomistaja

Vastaa Lukkarin kehityksestä

Tuotepäällikkö

Tuotekehityksen suunnittelua, tuen ja käyttäjäyhteisöjen organisointi, käyttäjätutkimukset, viestintä