Hammasrattaita.

Ajankohtaista Lukkarin kehityksessä

(Sivu päivitetty viimeksi 13.12.2022)

Uutta 12.12.2022

Seurakuntavaalien jälkipyykkiä

Lukkari-sivustoilla oli seurakuntavaali-iltana kiinnostuneita kävijöitä yhtä aikaa yli 400 000 Suomesta ja ympäri maailmaa. Mahtavaa! Palvelimet kestivät 375 000 kävijään asti, jonka jälkeen ne kaatuivat. Palvelimet saatiin nostettua ylös lyhentämällä ylläpitoon kirjautuneiden käyttäjien istuntoaikaa tunnista puoleen tuntiin.

Lukkarissa on nyt mukana paljon enemmän seurakuntia ja ylläpitäjiä kuin silloin kun sitä aikoinaan rakennettiin. Teknisestä kokonaisuudesta tullaan muuttamaan joitakin osia, jotta Lukkari kestäisi jatkossa paremmin piikkejä ja suurta käyttäjämäärää, ja jotta ajoittain järjestelmää vaivanneita katkoksia saataisiin kuriin. Ensimmäinen askel on ylläpitäjien kirjautumisen istuntoajan lyhentäminen oletusasetukseen eli 15 minuuttiin. Järjestelmä kyllä kysyy, haluaako käyttäjä jatkaa kirjautuneena, mutta jatkossa kannattaa varmuuden vuoksi tallentaa ylläpidettävä sivu ennen kahvitauolle menemistä.

Teknisistä haasteista huolimatta onneksi moni asia meni myös hyvin vaali-illan aikana. :)
 

Yhteisiä joulusisältöjä


Lukkarin uusina yhteisinä joulusisältöinä löydät tänä vuonna minipyhävideot tapaninpäivästä ja loppiaisesta.

Sakastista löydät myös jouluisia somekuvia.

Lue lisää täältä.

 

Julkaisutauko ja tuki joulun alla

Lukkarituki vastaa välipäivinä eli viikolla 52 (ti-pe) normaalia hitaammin. Uusia sivustoja ei myöskään julkaista viikoilla 51-52.
Rauhallista joulun aikaa!

 

Liity Lukkarin tekijät -ryhmään Teamsissa!

Lukkarin tekijät -vertaisryhmä on siirtynyt Facebookista Teamsiin. Liitythän mukaan tämän linkin kauttaLinkki avautuu uudessa välilehdessä
Teams-vertaisryhmässä keskustelua käydään seuraavissa kanavissa:

 • Apua! - Vertaistuki
 • Lukkari-tiimi tiedottaa
 • Vakavat virhetilanteet
 • Näiden lisäksi on ruotsinkielinen vertaistukikanava sekä Lukkarin kehittäjäryhmä -kanava.

Kalevi Koistinen työtietokoneen ääressä

Lukkarin tekijä: Kalevi Koistinen

 

Lukkari-työssä parasta on saada ylläpitäjiltä kysymyksiä, huomioita ja kehitysehdotuksia, sekä onnistua ratkaisemaan ne asiakaslähtöisesti. Kehityssuunnitelmat ja niiden toteutus, sekä tuominen ylläpitäjille tekee tuen työstä mielenkiintoista.

Lue esittelytekstit SakastissaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Aiempia uutiskirjeitä pdf-muodossaLinkki avautuu uudessa välilehdessä löydät Sakastista.

Opi Lukkarin uusista toiminnoista katsomalla lyhyitä ohjevideoita

Kysymys: Miten opin helpoiten käyttämään Lukkarin kehityksessä tulleita uusia toimintoja?

Vastaus: Teemme lyhyitä ohjevideoita uusista ja muokatuista toiminnoista. Ota siis kahvikuppi käteen ja katso, miten bloggaat Lukkarilla.

Kuukauden vinkki: Seurakunnan verkkotapahtumat Evl.fi-sivustolle

Evl.fi-sivustolla on koontisivuLinkki avautuu uudessa välilehdessä, joka listaa seurakuntien suoratoistettavia jumalanpalveluksia ja hartauksia. Oman seurakunnan striimattavan tapahtuman saa nostettua tälle listalle avainsanalla "evlstriimaus".

Nosta tapahtuma evl.fi-sivustolla näin:
1. Luo tapahtuma Lukkariin ja varmista, että tapahtumaan on lisätty päättymisajankohta ja linkki striimiin. Striimausalustalla ei ole väliä, kunhan katsoja saa sen auki tapahtuman sivulta.
2. Lisää tapahtumalle avainsana evlstriimaus.

Kannattaa lisätä tapahtumalle hieman tarkempia tietoja jo otsikkoon, jos se tulee yhteiselle koontisivulle. (Jos esikatselussa lukee vain "sanajumalanpalvelus" ja paikkaa ei välttämättä ole mainittu lainkaan, se ei ole kovin käyttäjäystävällistä listaa silmäileville.)

Voit lisätä avainsanan "evlstriimaus" myös jälkikäteen jo olemassa olevaan tapahtumaan.

Lue lisää täältä

Muita Lukkari-uutisia

 • Seurakuntavaalien upotukset laskentajärjestelmästä lakkaavat toimimasta vuodenvaihteessa. Huomioithan tämän seurakunnan sivustolla. Kiitos!
   
 • Yhteisvastuun ilme uudistuu vuodelle 2023. Yhteisiä sisältöjä Yhteisvastuun uudesta ilmeestä on tulossa Lukkariin.

Marraskuussa julkaistuja korjauksia ja päivityksiä

 • Tilojen hallintalomakkeen ja hakutoiminnon pienet korjaukset
 • Evästeiden hyväksyntä -ponnahdusikkunaan lisättiin ”Hyväksy vain välttämättömät evästeet” -painike
 • Mihin seurakuntaan kuulun -palvelun upotuksen korjaus
 • Muita pieniä korjauksia

Lukkari muistaa ylläpitäjän jatkossa tunnin

Lukkari muistaa ylläpitäjän sisäänkirjautumisen jatkossa tunnin kahden tunnin sijaan. Tämä tarkoittaa, että jos jättää kone pidemmäksi kuin tunniksi ylläpitäjä pitää kirjautua uudestaan Lukkariin. Tällä pyritään vähentämään järjestelmään kohdistuva hetkittäisiä kuormautuspiikkejä.

Hakukone tunnistaa yhdyssanojen osia

Lukkarin sivuston ja tapahtumien haku tunnistaa nyt myös yhdyssanojen osia. Ylläpitäjän ei tarvitse enää lisätä avainsanoja tapahtumiin siitä syystä. Avainsanoja käytetään pelkästään listojen tekemiseen.

Muutos ei koske nimiä. Hakusanalla "Maria" ei löydy "Marianna".

Yritykset tilaavat virkatodistuksia virkatodistuspalvelun kautta

Yritykset tulevat jatkossa tilaamaan virkatodistuksiaan suoraan tilaa virkatodistus -asiointipalvelustaLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Muutos astuu voimaan noin 10.10., jolloin lisäämme vanhaan lomakkeeseen linkin virkatodistuspalveluun. Viikko sen jälkeen, 17.10., poistamme kaikki automaattiset Lukkari-tilauslomakkeet, mutta jätämme sivuille vielä linkin virkatodistuspalveluun. Päivittäkää sivuillenne tieto uudesta palvelusta myös organisaatiotilaajille. 

Lähettäkää tutkimusraporttejanne meille

Oletteko teettäneet sivuston ulkopuolisia käyttäjäkyselyjä? Tai onko Aluehallintovirasto ottanut sivustonne tarkastukseen ja antanut siitä teille raportin? Tulokset olisivat Lukkarin kokonaiskehityksenkin kannalta tärkeät.


Reeta Kujanpää

Tuotepäällikkö, osa-aika

Tuotekehityksen suunnittelua, käyttäjäyhteisöjen organisointi, Lukkari-ohje, viestintä


Julia Lundell

Tuoteomistaja

Vastaa kehityksestä ja on tiimivetäjä.

Suuri kiinnostukseni tällä hetkellä on ratsastus ja hevoset. Perheeseen kuuluu kolme lasta ja kissa. Lähistöllä asuu aikuinen tytär ja lapsenlapsi.


Juho Niemelä

Tuotepäällikkö, osa-aika

Uutiskirje ja muu viestintä, koulutus