Kuvien alt-tekstit

Kuvilla tulee olla niin kutsuttu alt-teksti (vaihtoehtoinen teksti, tekstivastine) paikoillaan. Kirjoita kuville aina alt-teksti. Alt-teksti on kuvan vaihtoehtoinen teksti, joka luetaan sokeiden lukulaitteessa. Alt-teksti näkyy myös silloin, kun kuvaa ei jostain syystä pystytä näyttämään sivulla. Myös Google "näkee" alt-tekstit eli voi tuoda kävijöitä sivuille, jos alt-tekstinä on jokin osuva termi tai henkilön nimi.

Alt-teksti (alla lomakkeen vaihtoehtoinen teksti) on tärkeä antaa kuville

 • media highlight -portletissa
 • uutiskuvissa
 • tapahtumakuvissa
 • sisältöportlettiin tekstieditorissa lisättävissä kuvissa (kuva alla)
 • linkkilistauksissa
 • kuvakaruselleissa.

             ""

 

Millainen on hyvä alt-teksti?

Alt-tekstin tulee kertoa kuvasta eli välittää mahdollisimman paljon samaa viestiä, mitä kuva välittää näkevälle. Kuvausta ei tarvitse aloittaa sanoilla ”Kuvassa on…”, sillä ruudunlukuohjelma kertoo ennen alt-tekstiä, että kyseessä on kuva.  

Esimerkkejä hyvistä alt-teksteistä:

 • Hautajaisväki seisoo kirkossa. Käytävän päässä näkyy arkku, jonka ympärillä on kukkia. Alttaritaulu kuvaa ylösnousemusta.
 • Kirkkoherra Huttunen istuu toimistossa, puhuu kännykkään ja hymyilee.

Tutki, mitä verkkosivun tekstissä ja kuvatekstissä kerrotaan kuvan sisällöstä. Mitä jää kertomatta? Kirjoita se kuvan vaihtoehtoiseen tekstiin. Älä toista tekstissä tai kuvatekstissä olevia asioita. 

Kannattaa kuitenkin muistaa, että tekstit pitää kirjoittaa ihmistä, ei hakukoneita varten. Älä käytä vaihtoehtoista tekstiä hakusanojen luettelemiseen.

Kuva on myös linkki?

Myös kuvat voivat toimia linkkeinä, jolloin kuvaa klikkaamalla kävijä siirtyy jollekin toiselle sivulle. Lukkarissa kuvallisia linkkejä voi tehdä karuselli- ja linkkilistausportletissa. Myös sisältöportlettiin lisätty kuva voi olla linkki.

Jos kuva toimii linkkinä, kuvan alt-tekstissä on hyvä kertoa, minne linkki johtaa. Kuvan alt-teksti voi siten olla esimerkiksi ”Lisätietoa perheneuvonnasta”. Alt-tekstissä ei tarvitse mainita sanaa linkki, sillä ruudunlukuohjelma kertoo muutenkin, että kyse on linkistä.


Saavutettavuusdirektiivi edellyttää alt-tekstejä kuville

Kuvien vaihtoehtoiset tekstit parantavat merkittävästi verkkosisältöjen saavutettavuutta. Saavutettavuusdirektiivin vaatimuksissa edellytetään, että kaikelle ei-tekstuaaliselle verkkosisällölle tarjotaan tekstivastineet. Toisin sanoen kuvien, videoiden ja äänen sisältämä tieto pitää verkossa esittää myös tekstinä. 

Näkövammainen ruudunlukuohjelman käyttäjä saa alt-tekstin avulla tietoonsa kuvan sisällön ja informaation. Hyvä alt-teksti kuvailee lyhyesti mutta täsmällisesti kuvan sisällön. Kuvien alt-tekstitys on tärkeää myös hakukoneoptimoinnin näkökulmasta. Hyvä vaihtoehtoinen teksti nostaa verkkosivun sijoitusta hakutuloksissa ja vaikuttaa kuvahaun tuloksiin. 

Lukkarin kuvapaikat ja alt-tekstien paikat
 

 1. Kuva sisältö-portletissa    
 2. Kuva Media highligt-portletissa (kuva/video -portletti)
 3. Kuva linkkilistaus-portletissa 
 4. Kuva Tapahtumassa 
 5. Kuva uutisessa 
 6. Kuva etusivulla 
   

 

 

Sinulla ei ole tarvittavia rooleja tähän portlettiin.