Portletit – sivuston rakennuspalikat

Mikä on portletti?

Lukkarilla tehdyt sivut koostuvat erilaisista laatikoista tai kehyksista joita kutsutaan portleteiksi. Portletteihin voi syöttää portlettityypin mukaista sisältöä. Jokaiselle sivulle valitaan sivun luontivaiheessa sivumalli, joka määrää millaisia portletteja sivulla on.

Sivuston ylläpidon puolella näet, minkä tyyppisiä portletteja sivulla on lukemalla portletin nimen kunkin portletin oikeasta yläkulmasta mustasta "kuplasta". Portletin tyyppi voi olla esim. CONTENT.

Portlettien sisältöä voidaan pääsääntöisesti muokata vain silloin, kun sivuston ylälaidassa olevaa Muokkaa sivua -painiketta on painettu.


Erityyppiset portletit

 

Content eli tekstipaikka 

CONTENT-portletti on vapaata sisältöä varten. CONTENT-portletissa on yleensä muotoiltua tekstiä ja linkkejä. Portlettiin voi tehdä taulukoita ja listoja sekä tuoda upotustyökalulla erilaista sisältöä, kuten YouTube-videoita. Tutustu CONTENT-portletin tekstieditorin käyttöön »

Tyhjään CONTENT-portlettiin voi tuoda sisältöä kolmella tavalla:

  1. Portlettiin voi luoda kokonaan uuden sisällön painamalla +-painiketta »
  2. Aiemmin luodun sisäisen artikkelin voi valita painamalla talopainiketta »
  3. Portlettiin voi nostaa myös linkityksen kirkon yhteisiin sisältöihin valitsemalla pilvipainikkeen »

Media highlight eli kuvapaikka 

MEDIA HIGHLIGHT -portlettiin voidaan lisätä kuva tai video sivun pääkuvaksi.

Lisää kuva klikkaamalla -painiketta. Painike avaa kuvapankin, josta voit etsiä haluamasi lisäämäsi kuvan. Kun löydät kaluamasi kuvan, paina valitse-painiketta kuvan jäljessä. MEDIA HIGHLIGHT -portlettiin tuleva kuva voi olla vaaka- tai pystykuva. Varsinkin kuvakoko MEDIUM (M) on sopiva portlettiin. Lisää kuvalle haluamasi kuvateksti.

Jos haluat lisätä videon, tulee sinun ensin portletin asetuksissa lisätä YouTube-kanavan tunniste. Esimerkiksi Kirkon kanavan YouTube-tilin osoite on www.youtube.com/user/verkkotoimitusKT, jonka tunniste on osoitteen loppuosan verkkotoimitusKT. Kun kanavan tunniste on tallennettu, tulee portlettiin valittavaksi kanavan videot. Youtube on muuttanut uusien kanavien asetukisa ja uudet kanavat eivät saa uniikkia tunnusta ennen kuin kanavalla on tietty määrä videoita. Tämän takia kaikilta kanavoilta ei pysty nostamaan videoita Media Highlight portlettiin.

Linkkilistaus 

LINKKILISTAUS-portletilla luodaan erilaisia linkkilistauksia. Linkkilistaukset voivat toimia esim. valikkona sivuston sisäisille sivuille tai ohjata lukija ulkoisille sivustoille.

Käyttäjä voi valita useasta erityylisestä listaustyylistä, jotka voivat sisältää linkin nimen, kuvauksen ja/tai kuvan. Tutustu eri listaustyyleihin sekä LINKKILISTAUS-portletin käyttöön »

Contacts highlight 

Kun sivustolle on syötetty työntekijöiden yhteystietoja, ne voidaan nostaa näkyviin CONTACTS HIGHLIGHT -portlettiin. Portlettiin voidaan yksitellen valita sivun aiheeseen liittyviä yhteyshenkilöitä yksi tai useampi ja valitut henkilöt tietoineen näkyvät portletissa aakkosjärjestyksessä. Portletissa näkyvät vain tärkeimmät työntekijän tiedot.

Valitse näytettävät henkilöt painamalla portletin alapuolella olevassa mustassa palkissa olevaa ratas-painiketta. Sivulle aukeaa ikkuna, johon on listattu kaikki sivustolle syötetyt henkilöt aakkosjärjestykseen sukunimen mukaan. Valitse tarvittaessa useampia henkilöitä pitämällä Ctrl-näppäintä pohjassa, kun klikkaat nimeä. Kun tarvittavat nimet on valittu, paina ikkunan alalaidasta tallenna ja sitten sulje.

Karuselli 

KARUSELLI-portletin voi löytää mm. etusivulta ja tapahtumat-sivulta. Karuselliin voi valita kuvia ja videoita, jotka näkyvät yksi kerrallaan KARUSELLI-portletissa. Kuviin voi myös lisätä lyhyen kuvaustekstin ja linkin.

Lisää KARUSELLI-portlettiin sisältöä painamalla portletin alapuolella olevassa mustassa palkissa olevaa ratas-painiketta. Sivulle aukeaa ikkuna, jonka yläreunassa olevista painikkeista voit valita kuvan tai videon lisäämisen.

Lisää kuva klikkaamalla Lisää kuva -painiketta. Painikkeen alle avautuu lomake, johon voit halutessasi syöttää lyhyen kuvaustekstin (teksti) ja linkille osoitteen (linkki). Lisää kuva painamalla Valitse kuva -painiketta. Etsi oikea kuva kuvapankista ja paina valitse-painiketta kuvan jäljessä. Klikkaa lopuksi Lisää elementti -painiketta. Karuselliin tulevan kuvan tulee olla vakkakuva suhteessa 4:3, ellet halua kuvaa venytettävän. Varsinkin kuvakoko SMALL (S) on sopiva karusellin kuvaksi. Tutustu Lukkarin kuvakokoihin »

Lisää video klikkaamalla Lisää video -painiketta. Kopioi upotustyökalusta haluamasi videon upotuskoodi ja liitä se Videon upotuskoodi -kenttään. Klikkaa lopuksi Lisää elementti -painiketta.

Lisätyn videon tai kuva voi poistaa klikkaamalla elementin lopussa olevaa Poista elementti -painiketta. Kun olet lisännyt kaikki haluamasi kuvat ja videot, paina ikkunan alalaidasta tallenna ja sitten sulje.

Uutisnosto 

UUTISNOSTO-portletin voi löytää mm. etusivulta ja Info ja asiointi -sivulta. UUTISNOSTO-portlettiin voidaan määrittää millaisia uutisia, kuinka monta ja mitä tietoja näytetään.

Näytettävien uutisten asetuksia pääsee muokkaamaan viemällä hiiren portletin oikeassa ylälaidassa olevan UUTISNOSTO-sanan päälle ja klikkaamalla ilmestyvää jakoavaimen kuvaa. Valitse avautuvasta tippuvalikosta Asetukset. Valitse haluamasi asetukset avautuvasta ikkunasta ja paina lopuksi ikkunan alalaidasta tallenna ja sitten sulje.

Uutiset 

UUTISET-portletti sijaitsee Info ja asiointi -sivun alla olevalla Uutiset-sivulla ja se listaa sivuston uusimmat uutiset. Portletti on vastaava kuin UUTISNOSTO-portletti, mutta sen asetuksissa on vähemmän asetuksia valittavana näytettäville uutisille.

Kaikki paikat 

KAIKKI PAIKAT -portletin löytää mm. Kirkot ja tilat -sivulta. Portletti näyttää perustiedot (kuva, nimi, osoite ja aukioloajat) tiloista, jotka vastaavat portletille antamiasi asetuksia (esim. listaa kaikki kirkot).

Valitse näytettävät tilat painamalla portletin alapuolella olevassa mustassa palkissa olevaa ratas-painiketta. Sivulle aukeaa ikkuna, jonka asetuksista voit säätää, mitkä tilat näkyvät portletissa. Näkyviin voi asettaa tietyntyyppiset ja/tai tietyn organisaation tilat. Paina lopuksi ikkunan alalaidasta tallenna ja sitten sulje.

Samankaltaiset paikat 

SAMANKALTAISET PAIKAT -portletti näyttää yksittäin valituista tiloista kuvan ja nimen. Kyseisen portletin löytää mm. jokaisen tilan omalta sivulta tilan kuvauksen alta.

Valitse näytettävät tilat painamalla portletin alapuolella olevassa mustassa palkissa olevaa ratas-painiketta. Rullaa sivua alaspäin takaisin portletin kohtaan. Siirrä haluamasi tilat oikealla olevaan Valitut paikat -laatikkoon siirrä-painikkeilla. Kun tarvittavat nimet on valittu, paina ikkunan alalaidasta tallenna ja sitten sulje.

Vinkki. Jos haluat saada tilat näkymään portletissa tietyssä järjestyksessä, lisää ne Valitut paikat -laatikkoon oikeassa järjestyksessä. Jos myöhemmin palaat muokkaamaan portletissa näkyviä tiloja, ne siirtyvät aakkosjärjestykseen. Tällöin kaikki tilat pitää siirtää uudelleen Valitut paikat -laatikkoon säilyttääksesi haluamasi järjestyksen.

Kontaktilistaus 

Kun sivustolle on syötetty työntekijöiden yhteystietoja, ne listautuvat KONTAKTILISTAUS-portlettiin. Portletissa voidaan näyttää tietyntyyppisten työntekijöiden (esim. papit) tiedot valitsemalla portletille kyseiset asetukset. Näytettävät henkilöt näkyvät portletissa aakkosjärjestyksessä. Portletissa näkyvät kaikki työntekijälle syötetyt julkiset tiedot.

Valitse näytettävät yhteystiedot painamalla portletin alapuolella olevassa mustassa palkissa olevaa ratas-painiketta. Sivulle aukeaa lomake, jonka kenttiin voit antaa haluamasi hakuehdot. Yhteystietoja voi suodattaa avainsanojen (tagit), seurakunnan/alueen, nimekeluokan, palveluyksikön, sanallisen suodatukset sekä organisaation mukaan. Lisäksi voit valita näytetäänkö yhteystietolistauksen yläpuolella aakkostus ja hakulaatikko, jotka helpottavat henkilön löytämistä suuresta määrästä yhteystietoja. Paina lopuksi Tallenna.

Vinkki. KONTAKTILISTAUS-portletin alapuolella olevassa mustassa palkissa on myös vihreä painike, josta myös pääsee muokkaamaan/lisäämään sivustolle syötettyjä yhteystietoja.

Tapahtumalistaus seurakuntakategorialla (vain urbaani-sivustomalli)

Tämä portletti löytyy vain urbaaniin sivustomalliin tehtyjen aliseurakuntien etusivulta. TAPAHTUMALISTAUS SEURAKUNTAKATEGORIALLA -portletissa on mahdollista nostaa esille tapahtumia, jotka tapahtuvat vain tietyllä alueella.

Valitse näytettävät tapahtumat painamalla portletin alapuolella olevassa mustassa palkissa olevaa ratas-painiketta. Sivulle aukeaa ikkuna, jonka asetuksista voit säätää, mitkä tapahtumat näkyvät portletissa. Voit päättää minkä alueen/alueiden tapahtumat esitetään, montako tulevaa tapahtumaa näytetään ja osoittaa myös linkin, mistä löytyy lisää tapahtumia. Paina lopuksi ikkunan alalaidasta tallenna ja sitten sulje.

Web form eli Lomake-työkalu 

WEB FORM -portletti on lomake. Lomakkeita voi muokata viemällä hiiren portletin oikeassa ylälaidassa olevan WEB FORM-tekstin päälle ja klikkaamalla ilmestyvää jakoavaimen kuvaa. Valitse avautuvasta tippuvalikosta Konfiguraatio. Muokkaa lomake haluamaksesi ja paina lopuksi ikkunan alalaidasta tallenna. Katso tarkemmat ohjeet lomakkeen muokkaamiseen »

Navigointi 

NAVIGOINTI-portletti on alavalikko ja löytyy useimmilta alasivuilta. NAVIGOINTI-portletin sisältö muuttuu automaattisesti, kun lisäät/poistat/piilotat sivuja. Käytetty sivupohja määrää sen, miten laajasti sivuja valikossa näkyy.

Etusivun tapahtumanosto

ETUSIVUN TAPAHTUMANOSTO -portletti näyttää seuraavaksi tulevien tapahtumien nostot etusivulla. Noston yläpuolella olevaa tekstiä voi muokata painamalla portletin alapuolella olevassa mustassa palkissa olevaa ratas-painiketta. Sivulle aukeaa ikkuna, jossa voit muokata otsikkoa. Paina lopuksi ikkunan alalaidasta tallenna ja sitten sulje.

Rss-nosto 

Päivän sanan etusivulla näyttävä RSS-NOSTO -portletti nostaa päivän sanan automaattisesti evl.fi -palvelusta. Portletin alalaidassa olevia linkkejä voi muokata painamalla portletin alapuolella olevassa mustassa palkissa olevaa ratas-painiketta. Sivulle aukeaa ikkuna, jossa voit linkkejä. Paina lopuksi ikkunan alalaidasta tallenna ja sitten sulje.

Tapahtumalistaus avainsanalla 

Tapahtumalistaus avainsanalla -portletilla voi luoda erilaisia tapahtumalistauksia tapahtumakalenterin ulkopuolelle. Listaukseen voi valita joukon tapahtumia eri suodatusehdoin, kuten seurakunnan, ajanjakson tai avainsanan mukaan. Listauksilla on mahdollista luoda esimerkiksi Joulusivu, johon nostetaan kaikki joulutapahtumat avainsanan avulla. Listaus nostaa tapahtumat aikajärjestyksessä listaan, tapahtumia järjestystä ei voi muuttaa.

Tutustu listaukseen lisää täällä »