Pikaohje Lukkarin käyttöön

1. Lukkariin kirjaudutaan sisään omilla Z-tunnuksilla

Katso video-ohje»

Kaikki toiminnot Lukkarissa löytyvät oikeasta yläkulmasta.

2. Työkalut valikosta löytyy kaikki keskeiset toiminnot

Työkalut-valikosta löytyy käyttöoikeuksien mukaiset toiminnot.

Tapahtumat | Yhteystiedot

Muuta sivujen järjestystä | Lisää uusi sivu | Uutiset | Upotustyökalu | Kuvat ja liitteet | Roolien hallinta | Sivuston asetukset | Pääkuvan vaihtaminen

3. Lukkari-sivuston muokkaaminen

Kun haluat muokata Lukkari-sivustoa, siirry ensin sivulle, jota haluat muokata ja klikkaa itsesi muokkaustilaan ruudun oikeasta yläreunasta.

Muokkausnäkymässä sisältölaatikoiden eli portlettien eri muokkauspainikkeet ovat näkyvillä.
 

4. Sisällön muokkaaminen

Jos olet asettanut itsesi muokkaustilaan, portlettien alapuolella on näkyvissä Muokkauspalkki, jossa on portlettien muokkaamiseen tarkoitettuja painikkeita ja symboleja. 

Painikkeet ja symbolit:

Content-portletti eli teksti-ikkuna

= Plus-painike. Plus-painikkeella voit lisätä uutta teksti sisältöä Content-portlettiin. 

= Talopainike. Talopainikkeella voit lisätä portlettiin Lukkariin jo etukäteen luodun artikkelin.

= Pilvipainikkeella. Pilvipainikkeella voit lisätä portlettiin Yhteisestä sisällöstä artikkelin portlettiin. 

MM. Linkkilistaus-portletti (kuvavalikko), karuselli-portletti (etusivun kuvalinkkipaikka)

= Ratas-symboli. Ratas-symboli avaa Linkkilistaus- ja karuselliportletin muokkausikkunan.

5. Sivut rakentuvat sivumalleista ja portleteista

Kaikilla sivuilla on sivumalli (kehikko), joka määrittää sivun asettelun ja sisältötyypit. Varsinaiset sisällöt syötetään portletteihin (palikka/artikkeli). Sisällöt tallentuvat sisältöartikkeleiksi. Saman artikkelin voi poimia näytettäväksi eri sivuilla. Sivun poistaminen ei koskaan poista luotua sisältöartikkelia.

Käyttämättömien artikkelien poistaminen

Tyokalut valikossa on uusi toiminnallisuus 'Artikkelien hallinta', joka näkyy sivuston päätoimittajalle. Artikkelien hallinta sivulle listautuu kaikki sivuston käytössä olevat artikkelit.  Artikkelien kohdalla lukee 'Tämä artikkeli ei ole käytössä ja sen voi poistaa' ja sen voi poistaa Poista artikkeli -painikkeella. Muiden artikkelien kohdalla lukee 'Käytössä'.  

Sivumallit | Portletit

Vinkkejä

Tekstin liittäminen Lukkariin

Kun liität tekstiä käytä aina Liitä tekstinä -painiketta (Ei välttämättä toimi Firefox-selaimessa). Liitä tekstinä -painike poistaa liitettävästä tekstistä muotoilut. Ilman tätä vaihetta tekstiin saattaa jäädä muotoiluja, joita ei näe suoraan tekstistä, mutta jää tekstikentän koodi-kenttään ja vaikeuttaa muotoilujen lisäämistä jatkossa. Jos painike ei toimi, kopioi teksti ensin Muistioon/Notepadiin ja sieltä sivulle.

Sivun esikatselu

Lukkarissa ei ole mahdollista esikatsella muokkaamaasi sivua. Voit avata saman sivun toiseen selaimeen kirjautumatta sisään nähdäksesi sivun sellaisena kun sivuston käyttäjä näkee sen. Jos työpisteelläsi on käytössä vain yksi selain, joudut kirjautumaan ensin ulos nähdäksesi sivusto käyttäjän näkökulmasta. Voit myös avata sivun Private- tai Incognito-ikkunassa, jossa voit tarkastella muokkaamaasi sivua käyttäjän näkökulmasta. Internet Explorer selaimella saat uuden Private-ikkunan auki Ctrl+Alt+P näppäinhydistelmällä. Myös muut selaimet tukee salattua selaamista.

 

Tutustu seuraavaksi Sivun luomiseen ja sivurakenteen hallintaan