Kuvat ja videot

Lukkarisivut voidaan rakentaa hyvin visuaalisiksi eli kuville ja videoille on paljon paikkoja. Kuvituksen suunnitteluun ja hankintaan kannattaa varata aikaa.

Mistä kuvia sivuille?

Paikalliset kuvat ovat aina parhaita ja antavat paikallisen tunnelman sivustolle. Vähintään sivuston pääkuva kannattaa hankkia itse.

Voit kuvata itse, hankkia ammattikuvaajan tai tarjota kuvaamista vapaaehtoistyöksi seurakuntalaisille tai nuorten ryhmille. Riittävän laadukkaita kuvia nettisivuille saa jo kännykälläkin. Ihmisiä kuvatessa tulee muistaa kysyä kuvan kohteelta lupa kuvan käyttöön nettisivuilla. Myös valokuvaajalta tulee saada lupa kuvan käyttöön.

Ilmaisia kuvia voi etsiä myös kirkon kuvapankista.

Lue lisää kirkon kuvapankista ja kuvien hankinnasta

Mistä videoita sivuille?

Youtubea käytetään laajasti videoiden tallennus ja jakelualustana. Kirkon kanavalla olevia videoita voi upottaa myös seurakuntien sivuille. Myös kirkon järjestöjen kampanjavideoita voi seurakunnat sivuille upottaa. Seurakunnan omille videoille kannattaa perustaa Youtubeen oma tili.

Lukkarin kuvat ja liitteet -osio

Lukkarissa on kuvapankki, johon voit viedä kuvat ennen sivuille lisäämistä. Tämä ei ole pakollista, voit myös lisätä kuvan suoraan tietokoneelta. Samaan kuvapankkiin lisätään myös liitteet. Kuvakansiointi kannattaa suunnitella ja rakentaa etukäteen ennenkuin kuvia alkaa olla kuvapankissa liikaa!

Tilojen kuvat, yhteystietojen henkilökuvat, tapahtumien ja uutisten kuvat viedään sivuille suoraan samalla lomakkeella, missä sisällöt syötetään.

Käyttöohje: Kuvien lisääminen Kuvat ja liitteet -hakemistoon

Lukkarin kuvakoot

Alkuvuodesta 2020 tehdyn versiopäivityksen myötä Lukkari ei enää automaattisesti tee kuvasta eri kokoisia versioita.

Lukkariin kannattaa tuoda kuvia, jotka ovat mahdollisimman lähellä käyttötarkoitustaan sopivaa kokoa. Lukkarin uudella kuvanmuokkaustyökalulla voi myös pienentää ja rajata kuvaa, jos se ei ole mahdollista ennen Lukkariin tuontia.

Alla on suosituskokoja yleisimpiin kuvien käyttötilanteisiin.

Käyttöesimerkki Kuvan suositus koko (pikseliä)
Linkkilistauksen-kuva  200x200
Karuselli kapea / leveä paikka 435x435 / 1015x1015

Media Highlight -portletti
Sopivin kuva Content-portlettiin
Uutiskuva

500x300
Koko palstan levyinen kuva Content-portlettiin  750x500
Tule mukaan -sivun otsikkokuva 1020x260
Etusivun pääkuva  1900x820

Lataa tästä avuksi ohje (PDF) kuvakokojen valinnasta ja kuvien automaattisesta rajautumisesta.

Miksi pystykuva tallentuu vaakana Lukkarin kuvat hakemistoon?

Syy pystykuvan näkymiseen vaakana johtuu siitä, että Windows on lisännyt kuvan metatietoon virheellistä tietoa. Voit kääntää kuvaa Lukkarin kuvanmuokkaustyökalulla tai avata sen kuvankäsittelyohjelmalla (esimerkiksi Paint:llä) ja tallentaa sen ilman muokkausta. Tallentaminen poistaa virheelliset metatiedot. Vie kuva tallennuksen jälkeen Lukkariin.

Kuva ei tallennu?

Kuvan koko tulee olla alle 9Mt. Tätä suuremmat kuvat eivät tallennu. Suuret kuvat tallentuvat joskus myös melko hitaasti, joten kannattaa hieman odottaa.

Sinulla ei ole tarvittavia rooleja tähän portlettiin.