Kuvat ja videot

Lukkarisivut voidaan rakentaa hyvin visuaalisiksi eli kuville ja videoille on paljon paikkoja. Kuvituksen suunnitteluun ja hankintaan kannattaa varata aikaa.

Mistä kuvia sivuille?

Paikalliset kuvat ovat aina parhaita ja antavat paikallisen tunnelman sivustolle. Vähintään sivuston pääkuva kannattaa hankkia itse.

Voit kuvata itse, hankkia ammattikuvaajan tai tarjota kuvaamista vapaaehtoistyöksi seurakuntalaisille tai nuorten ryhmille. Riittävän laadukkaita kuvia nettisivuille saa jo kännykälläkin. Ihmisiä kuvatessa tulee muistaa kysyä kuvan kohteelta lupa kuvan käyttöön nettisivuilla. Myös valokuvaajalta tulee saada lupa kuvan käyttöön.

Ilmaisia kuvia voi etsiä myös kirkon kuvapankista.

Lue lisää kirkon kuvapankista ja kuvien hankinnasta

Mistä videoita sivuille?

Youtubea käytetään laajasti videoiden tallennus ja jakelualustana. Kirkon kanavalla olevia videoita voi upottaa myös seurakuntien sivuille. Myös kirkon järjestöjen kampanjavideoita voi seurakunnat sivuille upottaa. Seurakunnan omille videoille kannattaa perustaa Youtubeen oma tili.

Lukkarin kuvat ja liitteet -osio

Lukkarissa on kuvapankki, johon voit viedä kuvat ennen sivuille lisäämistä. Tämä ei ole pakollista, voit myös lisätä kuvan suoraan tietokoneelta. Samaan kuvapankkiin lisätään myös liitteet. Kuvakansiointi kannattaa suunnitella ja rakentaa etukäteen ennenkuin kuvia alkaa olla kuvapankissa liikaa!

Tilojen kuvat, yhteystietojen henkilökuvat, tapahtumien ja uutisten kuvat viedään sivuille suoraan samalla lomakkeella, missä sisällöt syötetään.

Käyttöohje: Kuvien lisääminen Kuvat ja liitteet -hakemistoon

Lukkarin kuvakoot

Yleisin sopiva kuvakoko on S. Tekstisivuille yleensä M tai L koko on liian suuri. Thumb soveltuu pieniin linkkilistan kuviin sekä uutisten kuviksi.

     

Käyttöesimerkki Kuvan suositus koko
Linkkilistauksen-kuva
Uutiskuva
 200x200px

Media Highlight -portletti
Sopivin kuva Content-portlettiin 

 500x300px
Koko palstan levyinen kuva Content-portlettiin  750x500px
Tule mukaan -sivun otsikkokuva 1020x260px
Etusivun pääkuva  1900x820px 

 

Kuvan rajaus ongelmana?

Jos haluat vaikuttaa kuvan rajaukseen, käsittele kuva ylläkuvattuun kuvakokoon, yleensä siis S-kokoon 500x333px.

Jos haluat käyttää isompia kuvia ja rajaus aiheuttaa suuria ongelmia, kannattaa käsitellä sivulle sopiva kuva ja viedä se kuvahakemistoon. Hae kuva sivulle Originals -kansiosta. Tätä tapaa käytettäessä on siis itse huolehdittava, että kuva on verkkoon sopivassa koossa.

Esimerkiksi sivumallin 1.14 yläosan leveä media highlight-sisältö on tietokoneen selaimella katseltuna laajakulmaisessa koossa 830x250px, jolloin voi olla järkevintä hakea kuva oikeassa koossa Originals-kansiosta, kuin käyttää kuvaprosessorin rajaamia kuvia. 

Lataa tästä avuksi ohje (PDF) kuvakokojen valinnasta ja kuvien automaattisesta rajautumisesta.

 

Miksi pystykuva tallentuu vaakana Lukkarin kuvat hakemistoon?

Syy pystykuvan näkymiseen vaakana johtuu siitä, että Windows on lisännyt kuvan metatietoon virheellistä tietoa. Avaa kuva kuvankäsittelyohjelmalla esimerkiksi Paint:ssä ja tallenna ilman muokkausta. Tallentaminen poistaa virheelliset metatiedot. Vie kuva tallennuksen jälkeen kuvat hakemistoon.

Kuva ei tallennu?

Kuvan koko tulee olla alle 9Mt. Tätä suuremmat kuvat eivät tallennu. Suuret kuvat tallentuvat joskus myös melko hitaasti, joten kannattaa hieman odottaa.

 

 

Sinulla ei ole tarvittavia rooleja tähän portlettiin.