Seurakuntasivustojen ominaisuuksia ja ratkaisut Lukkarissa
Alla olevaan listaan on koottu tyypillisimmät seurakuntien sivustojen ominaisuudet. Listassa kerrotaan, miten nämä ominaisuudet ratkaistaan Lukkarisivustolla: Lukkarin työkaluilla vai jotenkin toisin. Lukkarin kehittämisessä pyritään hyödyntämään netissä toimivia ilmaisia tai edullisia palveluja. Kustannussyistä kaikkea ei kannata rakentaa Lukkarin ominaisuuksiksi. Hyödyntämällä netin valmiita sovelluksia säästämme rahaa ja varmistamme, että käytössämme on ajanmukaisia ratkaisuja.
Ajanvaraus
Ajanvarausjärjestelmä ei ole Lukkarin kehityslistalla. Ajanvarausjärjestelmäksi voi kokeilla ottaa käyttöön Hakema-palvelun. Järjestelmän voi upottaa tai linkittää Lukkarin sivuille. Järjestelmän hinnaston löydät täältä. Järjestelmää voi kokeilla ilmaiseksi 30 päivää.
Blogit
Pitkään kehitettyjä ja ilmaisia blogityökaluja on netissä useita, esimerkiksi wordpress.com, omablogi.fi, blogger.com. Muilla välineillä tehtyjä blogeja voi Lukkarin sivuille linkittää ja upottaa. Blogitarpeen ilmettyä kannattaa myös miettiä, löytyisikö blogipaikka esim. paikallisen median sivustolta tai muusta yleisestä palvelusta. Näin toimien blogi saa myös suuremman yleisön ja seurakunta toimii siellä, missä ihmiset muutenkin ovat.
Chat
Chat ei kuulu Lukkarin työkaluihin, mutta valmiita muualla toimivia sovelluksia voi upottaa Lukkarin sivuille. Apua voi pyytä Lukkarin verkkotuesta. Kirkon keskusteluavun chat on käytössä joillakin Lukkaria käyttävillä seurakunnilla (esim. Oulun seurakunnat). Sen saa käyttöön omille sivuille ottamalla yhteyttä lukkaritukeen. Lue lisää SakastistaLinkki avautuu uudessa välilehdessä
Gallupit, nettikyselyt ja kommentointi
Lukkarin lomaketyökalulla pystyy tekemään yksinkertaisia kyselyitä sivuston kävijöille, mutta gallupeihin tai kommentointiin ei ole Lukkarissa vielä valmista toteutusta. Laajemmat nettikyselyt kannattaa toteuttaa erillisillä kyselytyökaluilla esim. webropol, kyselynetti, surveypal jne.
Erillissivusto/pikkusivusto
Lähtökohtaisesti kaikki seurakunnan sisältö on hyvä rakentaan yhden pääsivuston sisälle. Esimerksi nuorille on mahdollista rakentaa hyvinkin visuaalisesti näyttävä erillinen osio Tule mukaan -osioon alasivuksi. Perusteltu tarve erillissivustolle on esimerkiksi silloin kun sivusto on usean seurakunnan yhteinen tai yhteinen jonkun muun tahon kanssa, tai silloin kun aihe on kampanja, joka tarvitsee ehdottomasti oman domainin.
Ilmoittautuminen
Useat seurakunnat ovat hoitaneet ilmoittautumiset edelleen ns. ERP-järjestelmällä (Katrina, Prime ym). Ilmoittautumislomake linkitetään tällöin tapahtuman sivulle.
Ilmoittautumislomakkeet voi tehdä myös Lukkarissa. Ilmoittautumislomakkeelle on oma sivumalli, jonka voi tarvittaessa muokata sopivaksi. Ilmoittautumislomake-sivuja voi luoda Lukkari-sivustolle normaalin alasivun tavoin. Ilmoittautumiset tallentuvat Lukkariin ja ne saa haettua excel-muodossa omalle koneelle. Ilmoittautumiset voi ohjata myös sähköpostiin. Lomakkeessa ei ole osallistujamäärän takarajaa. Ilmoittautumislomakkeet voi luoda Info ja asiointi -osioon ja linkittää tapahtumista lomakesivuille.
Katrina-integraatio
Rajapinta valmistui syksyllä 2016. Lue lisää
Kieliversiot
Lukkarista on toteutettu suomen- ja ruotsinkieliset versiot. Englanninkielinen versio on tulossa myöhemmin. Tällaisen täyden kieliversion käyttöönotosta kannattaa olla yhteydessä verkkotukeen.
Jos haluat tehdä suppean muutaman sivun kieliversion, voi sivut luoda mihin tahansa osioon (Info ja asiointi, Osallistu) ja piilottaa navigaatiosta (jos tarpeen) sekä linkittää alatunnisteesta ja muista sopivista paikoista.
Kuorojen sivut
Kuorojen sivut voidaan rakentaa Tule mukaan/Musiikki -osioon, johon saa pienet ja näyttävät infosivut kuoron toiminnasta. Bannereilla kuoroa voi nostaa myös etusivulle tai muihin osioihin.
Jos Osallistu-osioa käytetään laajasti seurakuntalaisten osallistamiseen ja kuoroon halutaan lisää väkeä, voi sivut luoda Osallistu-osion alasivuiksi.
Jos kuoro tarvitsee materiaaliosion, johon vain kuoron jäsenet voivat kirjautua, tulee sivusto hankkia muualta. Lukkarissa ei ole kirjautumista vaativien osioiden mahdollisuutta.
Kuvagalleria
Lukkarissa on kuvagalleriaa varten oma sivumalli, jolla voi rakentaa esimerkiksi joidenkin tapahtumien kuvagallerian. Lukkaria ei kannata pitää kuitenkaan kuvien varastona vaan lisätä sivuille vain parhaat otokset.
Kuvien esittämiseksi kannattaa harkita myös Instagramin käyttöä. Instagramista voi upottaa Lukkarin sivuille useita kuvia kerrallaan. Instagramia käyttämällä kuvat saavat laajemman yleisön. Instagram-tilin upotus onnistuu käyttämällä ulkopuolista upotusta esim. Lightwidget Linkki avautuu uudessa välilehdessä ilmaisella työkalulla.
Lomakkeet
Lukkarin lomaketyökalun avulla voi luoda erilaisia lomakkeita ilmoittautumista, esirukous- tai yhteydenottopyyntöä varten. Virkatodistuksen tilauslomake on toteutettu tietoturvallisesti kaikille seurakunnille. Älä tee siis virkatodistuksen tilauslomaketta lomaketyökalulla vaan pyydä lomake käyttöön verkkotuesta.
Panoramat
Lukkarissa ei ole tallennuspaikkaa ja esitystekniikkaa panoramoille. Panoramoja hankkiessa kannattaa kysyä kuvaajalta palvelintilaa panoramojen esittämiseen. Lukkarista voidaan tehdä linkitys näihin kuvaajan palvelimella pyöriviin esityksiin. Kannattaa myös varmistaa, että esitys skaalautuu mobiilikokoon riittävän laadukkaaksi. Mobiiliin skaalautuvia panoramoja voi myös upottaa Lukkarin sivuille. Toteutus kannattaa aina testata myös kännykällä.
Kokeilemisen arvoinen sovellus panoramojen esittämiseen on myös Google StreetviewLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Katunäkymien lisäksi palveluun kerätään myös panoramakuvia tärkeistä rakennuksista kuten kirkoista. Googlea käyttämällä panoramat saavat myös laajemman käyttäjäkunnan.
Google Street View -palvelu tarjoaa myös upotuskoodin, jolla panoramat voi upottaa Lukkarisivustolle.
Kalenteri-integraatio
Lukkariin on toteutettu rajapinta, jonka avulla tapahtumatiedot saadaan seurakunnan kalenteri- ja varausjärjestelmästä Lukkariin. Rajapinnan ovat toistaiseksi ottaneet käyttöön Katrinan ja Primen toimittajat.
Seurakuntaliitokset
Seurakuntaliitokset on pyritty huomioimaan Lukkarin kehityksessä alusta alkaen. Ota yhteyttä verkkotukeen, jos tuleva seurakuntaliitos mietityttää nettisivujen osalta.
Streamaus
Lukkarisivuille voi upottaa suoria verkkolähetyksiä mutta muuten kuvaus ja jakelu tulee hoitaa muilla välineillä. Ilmaisia ovat esim. Periscope, Youtube.
Uutiskirje
Uutiskirjeiden lähetysjärjestelmiä on Suomessa useita. Kirkon tiedotuskeskus on hankkinut uutiskirjejärjestelmän, jota voivat käyttää myös seurakunnat. Käyttö on seurakunnalle maksullista. Lue lisää Sakastista.Linkki avautuu uudessa välilehdessä
Verkkolehti
Seurakuntien käyttöön on tehty yhteinen verkkolehtialusta nimeltään LehteriLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Lehterissä on yhteinen etusivu kaikkien julkaisujen/lehtien kanssa, mutta jokaisella julkaisulla (yleensä seurakunnan tai muun yhteisön oma lehti) on myös oma etusivunsa. Etusivuilta ja arkistoista pääsee yksittäisiin artikkeleihin, joita on helppo jakaa esim. sosiaaliseen mediaan. Kysy lisää lari.lohikoski(AT)evl.fi
Videot
Lukkariin ei voi tallentaa videotiedostoja mutta sivuille voi upottaa muualle tallennettuja videoita. Kirkossa käytämme laajasti Youtubea videoiden tallennus- ja jakelualustana. Youtubeen kannattaa luoda seurakunnalle oma tili. Youtuben käyttö on maksutonta.
Virkatodistuksen tilauslomake
Tietoturvallinen virkatodistuksen tilauslomake on tehty kaikille seurakunnille. Sen saa käyttöön ottamalla yhteyttä verkkotukeen.
Äänitiedostot / radio-ohjelmat Lukkarin sivuille
Äänitiedojen ja radio-ohjelmien osalta lukkari toimii kuten videoiden kanssa: Lukkariin voidaan upottaa esitettäviä ohjelmia mutta itse tiedostot tulee tallentaa muualle. Yksi ilmaista palvelua tarjoava taho on Cincopa.Linkki avautuu uudessa välilehdessä
Jos äänitiedostot tai radiolähetys on jossain verkossa, voidaan se upottaa Lukkariin helpolla HTML5 audio- tai videoelementin käytöllä. Lisää editorin koodinäkymässä Esim.
<audio controls="" src="http://www.noiseaddicts.com/samples_1w72b820/4036.mp3" style="margin:10px;width: 300px;max-width:100%;">Your browser does not support the audio element.</audio>