Seurakuntasivustojen ominaisuuksia ja ratkaisut Lukkarissa

Alla olevaan listaan on koottu tyypillisimmät seurakuntien sivustojen ominaisuudet. Listassa kerrotaan, miten nämä ominaisuudet ratkaistaan Lukkarisivustolla: Lukkarin työkaluilla vai jotenkin toisin. Lukkarin kehittämisessä pyritään hyödyntämään netissä toimivia ilmaisia tai edullisia palveluja. Kustannussyistä kaikkea ei kannata rakentaa Lukkarin ominaisuuksiksi. Hyödyntämällä netin valmiita sovelluksia säästämme rahaa ja varmistamme, että käytössämme on ajanmukaisia ratkaisuja.

 

Ajanvaraus

Ajanvarausjärjestelmä ei ole Lukkarin kehityslistalla. Ajanvarausjärjestelmäksi voi kokeilla ottaa käyttöön Hakema-palvelun. Järjestelmän voi upottaa tai linkittää Lukkarin sivuille. Järjestelmän hinnaston löydät täältä. Järjestelmää voi kokeilla ilmaiseksi 30 päivää.

Blogit

Pitkään kehitettyjä ja ilmaisia blogityökaluja on netissä useita, esimerkiksi wordpress.com, omablogi.fi, blogger.com. Muilla välineillä tehtyjä blogeja voi Lukkarin sivuille linkittää ja upottaa. Blogitarpeen ilmettyä kannattaa myös miettiä, löytyisikö blogipaikka esim. paikallisen median sivustolta tai muusta yleisestä palvelusta. Näin toimien blogi saa myös suuremman yleisön ja seurakunta toimii siellä, missä ihmiset muutenkin ovat.

Chat

Chat ei kuulu Lukkarin työkaluihin, mutta valmiita muualla toimivia sovelluksia voi upottaa Lukkarin sivuille. Apua voi pyytä Lukkarin verkkotuesta. Kirkon keskusteluavun chat on käytössä joillakin Lukkaria käyttävillä seurakunnilla (esim. Oulun seurakunnat). Sen saa käyttöön omille sivuille ottamalla yhteyttä lukkaritukeen. Lue lisää SakastistaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Gallupit, nettikyselyt ja kommentointi

Lukkarin lomaketyökalulla pystyy tekemään yksinkertaisia kyselyitä sivuston kävijöille, mutta gallupeihin tai kommentointiin ei ole Lukkarissa vielä valmista toteutusta. Laajemmat nettikyselyt kannattaa toteuttaa erillisillä kyselytyökaluilla esim. webropol, kyselynetti, surveypal jne.

Erillissivusto/pikkusivusto

Lähtökohtaisesti kaikki seurakunnan sisältö on hyvä rakentaan yhden pääsivuston sisälle. Esimerksi nuorille on mahdollista rakentaa hyvinkin visuaalisesti näyttävä erillinen osio Tule mukaan -osioon alasivuksi. Perusteltu tarve erillissivustolle on esimerkiksi silloin kun sivusto on usean seurakunnan yhteinen tai yhteinen jonkun muun tahon kanssa, tai silloin kun aihe on kampanja, joka tarvitsee ehdottomasti oman domainin.

Ilmoittautuminen

Useat seurakunnat ovat hoitaneet ilmoittautumiset edelleen ns. ERP-järjestelmällä (Katrina, Prime ym). Ilmoittautumislomake linkitetään tällöin tapahtuman sivulle.

Ilmoittautumislomakkeet voi tehdä myös Lukkarissa. Ilmoittautumislomakkeelle on oma sivumalli, jonka voi tarvittaessa muokata sopivaksi. Ilmoittautumislomake-sivuja voi luoda Lukkari-sivustolle normaalin alasivun tavoin. Ilmoittautumiset tallentuvat Lukkariin ja ne saa haettua excel-muodossa omalle koneelle. Ilmoittautumiset voi ohjata myös sähköpostiin. Lomakkeessa ei ole osallistujamäärän takarajaa. Ilmoittautumislomakkeet voi luoda Info ja asiointi -osioon ja linkittää tapahtumista lomakesivuille.

Katrina-integraatio

Rajapinta valmistui syksyllä 2016. Lue lisää

Kieliversiot

Lukkarista on toteutettu suomen- ja ruotsinkieliset versiot. Englanninkielinen versio on tulossa myöhemmin. Tällaisen täyden kieliversion käyttöönotosta kannattaa olla yhteydessä verkkotukeen.

Jos haluat tehdä suppean muutaman sivun kieliversion, voi sivut luoda mihin tahansa osioon (Info ja asiointi, Osallistu) ja piilottaa navigaatiosta (jos tarpeen) sekä linkittää alatunnisteesta ja muista sopivista paikoista.

Kuorojen sivut

Kuorojen sivut voidaan rakentaa Tule mukaan/Musiikki -osioon, johon saa pienet ja näyttävät infosivut kuoron toiminnasta. Bannereilla kuoroa voi nostaa myös etusivulle tai muihin osioihin.

Jos Osallistu-osioa käytetään laajasti seurakuntalaisten osallistamiseen ja kuoroon halutaan lisää väkeä, voi sivut luoda Osallistu-osion alasivuiksi.

Jos kuoro tarvitsee materiaaliosion, johon vain kuoron jäsenet voivat kirjautua, tulee sivusto hankkia muualta. Lukkarissa ei ole kirjautumista vaativien osioiden mahdollisuutta.

Kuvagalleria

Lukkarissa on kuvagalleriaa varten oma sivumalli, jolla voi rakentaa esimerkiksi joidenkin tapahtumien kuvagallerian. Lukkaria ei kannata pitää kuitenkaan kuvien varastona vaan lisätä sivuille vain parhaat otokset.

Kuvien esittämiseksi kannattaa harkita myös Instagramin käyttöä. Instagramista voi upottaa Lukkarin sivuille useita kuvia kerrallaan. Instagramia käyttämällä kuvat saavat laajemman yleisön. Instagram-tilin upotus onnistuu käyttämällä ulkopuolista upotusta esim. Lightwidget Linkki avautuu uudessa välilehdessä ilmaisella työkalulla.

Lomakkeet

Lukkarin lomaketyökalun avulla voi luoda erilaisia lomakkeita ilmoittautumista, esirukous- tai yhteydenottopyyntöä varten. Virkatodistuksen tilauslomake on toteutettu tietoturvallisesti kaikille seurakunnille. Älä tee siis virkatodistuksen tilauslomaketta lomaketyökalulla vaan pyydä lomake käyttöön verkkotuesta.

Panoramat

Lukkarissa ei ole tallennuspaikkaa ja esitystekniikkaa panoramoille. Panoramoja hankkiessa kannattaa kysyä kuvaajalta palvelintilaa panoramojen esittämiseen. Lukkarista voidaan tehdä linkitys näihin kuvaajan palvelimella pyöriviin esityksiin. Kannattaa myös varmistaa, että esitys skaalautuu mobiilikokoon riittävän laadukkaaksi. Mobiiliin skaalautuvia panoramoja voi myös upottaa Lukkarin sivuille. Toteutus kannattaa aina testata myös kännykällä.

Kokeilemisen arvoinen sovellus panoramojen esittämiseen on myös Google StreetviewLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Katunäkymien lisäksi palveluun kerätään myös panoramakuvia tärkeistä rakennuksista kuten kirkoista. Googlea käyttämällä panoramat saavat myös laajemman käyttäjäkunnan.

Google Street View -palvelu tarjoaa myös upotuskoodin, jolla panoramat voi upottaa Lukkarisivustolle.

Kalenteri-integraatio

Lukkariin on toteutettu rajapinta, jonka avulla tapahtumatiedot saadaan seurakunnan kalenteri- ja varausjärjestelmästä Lukkariin. Rajapinnan ovat toistaiseksi ottaneet käyttöön Katrinan ja Primen toimittajat. 

Seurakuntaliitokset

Seurakuntaliitokset on pyritty huomioimaan Lukkarin kehityksessä alusta alkaen. Ota yhteyttä verkkotukeen, jos tuleva seurakuntaliitos mietityttää nettisivujen osalta.

Streamaus

Lukkarisivuille voi upottaa suoria verkkolähetyksiä mutta muuten kuvaus ja jakelu tulee hoitaa muilla välineillä. Ilmaisia ovat esim. Periscope, Youtube.

Uutiskirje

Uutiskirjeiden lähetysjärjestelmiä on Suomessa useita. Kirkon tiedotuskeskus on hankkinut uutiskirjejärjestelmän, jota voivat käyttää myös seurakunnat. Käyttö on seurakunnalle maksullista. Lue lisää Sakastista.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Verkkolehti

Seurakuntien käyttöön on tehty yhteinen verkkolehtialusta nimeltään LehteriLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Lehterissä on yhteinen etusivu kaikkien julkaisujen/lehtien kanssa, mutta jokaisella julkaisulla (yleensä seurakunnan tai muun yhteisön oma lehti) on myös oma etusivunsa. Etusivuilta ja arkistoista pääsee yksittäisiin artikkeleihin, joita on helppo jakaa esim. sosiaaliseen mediaan. Kysy lisää lari.lohikoski(AT)evl.fi

Videot

Lukkariin ei voi tallentaa videotiedostoja mutta sivuille voi upottaa muualle tallennettuja videoita. Kirkossa käytämme laajasti Youtubea videoiden tallennus- ja jakelualustana. Youtubeen kannattaa luoda seurakunnalle oma tili. Youtuben käyttö on maksutonta.

Virkatodistuksen tilauslomake

Tietoturvallinen virkatodistuksen tilauslomake on tehty kaikille seurakunnille. Sen saa käyttöön ottamalla yhteyttä verkkotukeen. 

Äänitiedostot / radio-ohjelmat Lukkarin sivuille

Äänitiedojen ja radio-ohjelmien osalta lukkari toimii kuten videoiden kanssa: Lukkariin voidaan upottaa esitettäviä ohjelmia mutta itse tiedostot tulee tallentaa muualle. Yksi ilmaista palvelua tarjoava taho on Cincopa.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Jos äänitiedostot tai radiolähetys on jossain verkossa, voidaan se upottaa Lukkariin helpolla HTML5 audio- tai videoelementin käytöllä. Lisää editorin koodinäkymässä Esim.

<audio controls="" src="http://www.noiseaddicts.com/samples_1w72b820/4036.mp3" style="margin:10px;width: 300px;max-width:100%;">Your browser does not support the audio element.</audio>