Videot, podcastit, äänilähetykset ja -tallenteet

Videot

Verkkosivuilla julkaistujen videoiden ja äänilähetysten pitää noudattaa saavutettavuusvaatimuksia. Käytännössä tämä tarkoittaa, että videoiden sisältämä tieto pitää kuitenkin tarjota myös tekstimuodossa. Suoria lähetyksiä saavutettavuusvaatimukset eivät koske. Mutta jos suoran lähetyksen jättää tallenteena nettisivuille, tulisi se 14 vuorokauden sisällä tekstittää. Ennen 23.9.2020 julkaistuja videoita ei tarvitse takautuvasti tekstittää, eikä poistaa verkkosivuilta. Jos sivustolla on tällaisia vanhoja videoita jotka eivät ole lain mukaan saavutettavia, niistä pitää kuitenkin kertoa saavutettavuusselosteessa.

Videot pitää tehdä saavutettaviksi kahden viikon kuluessa julkaisusta

Silloin kun video jää tallenteeksi palveluntarjoajan verkkosivustolle, se on tehtävä saavutettavaksi viimeistään 14 vuorokautta ensilähetyksen jälkeen. Suositeltavaa kuitenkin on, että videotallenne on saavutettava jo, kun se julkaistaan.

Videoiden tekstityksen pitää kattaa videon puheen lisäksi myös muut olennaiset äänet. Esimerkiksi taustamusiikki, poliisiauton sireenien ulvonta, taustalla kuuluva äänimaisema tai oven koputus pitää kertoa tekstityksessä olennaisilta osiltaan. Taustamusiikin kuvailussa riittää usein esimerkiksi huomio musiikin tyylistä.

Tekstityksessä pitää myös kertoa, kuka puhujista on äänessä.

Äänitiedostot (kuten Podcastit, nauhoitteet)

Äänitiedostoille on annettava tekstivastineet. Suoria lähetyksiä vaatimukset eivät koske. Mutta jos suoran lähetyksen jättää nettisivuille, tulee sillä olla 14 vuorokauden sisällä tekstivastine.

Multimediasisällöt

Multimediasisällöillä tässä tarkoitetaan esim. videoita, äänitiedostoja, näköislehtiä, karttoja, panoraamoja, virtuaalisia hautausmaakierroksia yms. Kaikkien upotettavien sovellusten saavutettavuudesta ei ole takeita ja usein niiden saavutettavuus onkin heikkoa. Näiden käytössä on syytä muistaa kaksi periaatetta:

1. Älä esitä tärkeää sisältöä pelkästään multimediasisältönä. Tärkeän ja vähemmän tärkeän sisällön raja on vaikea vetää mutta huolehdi, että jokainen seurakuntalainen pystyy osallistumaan toimintaan, saamaan apua ja tukea, kuulemaan evankeliumin, ja asioimaan seurakunnan kanssa. Esim. jos seurakunta kertoo pääsiäisen ilosanoman video- tai kuvamuodossa sivustolla, huolehdi että sanoma on esillä myös tekstimuodossa.
  2. Tee käyttäjälle selväksi minkämuotoista sisältöä sivulla on. Otsikoinnit ja linkkisanat kertovat esimerkiksi sokeille käyttäjille, milloin sisältö on todennäköisesti sellaista, että on parempi hypätä sen yli. Kerro siis sisällöstä ja sen muodosta ennenkuin käyttäjä painaa play-nappia tai klikkaa linkistä. Paluu multimediasisällöstä sivulle voi olla hankala. Otsikko voi olla esim. "Kuuntele radio-ohjelmia SoundCloud-palvelun avulla".

Youtube-videot ovat yleisintä multimediasisältöä. Kun youtube-video lisätään Lukkarin upotustyökalun avulla, lukulaite saa luettavakseen "Youtube-video". Käyttäjä saa näin itse valita käynnistääkö videon vai hyppääkö videon ohi. Jotkut lukulaitteet ja esteelliset käyttäjät pystyvät käyttämään Youtubea sujuvasti ja joillekin se tuottaa vaikeuksia.

Käytännön vinkkejä

Video- ja radiolähetykset. Keskitä messujen ja muiden tapahtumien videolähetykset yhteen osioon sivustolla. Nimeä tämä osio tai sivu tavalla, josta käy ilmi sisällön luonne. Esim. verkkokirkko, nettikirkko tai Osallistu messuun verkossa. Pidä osoite ja linkit samana mahdollisimman pitkään. Näin sivun käytön voi oppia eikä verkkolähetyksiä tarvitse etsiä eri paikoista sivustoa.

Hautausmaan virtuaalikierrokset. Kerro selkeästi linkkisanassa, että kyseessä on virtuaalikierros. Kerro sivulla myös sanallisesti hautausmaasta, sen esteettömyydestä ja anna puhelinnumero, josta voi kysyä lisätietoja.

Seurakuntalehtien näköislehdet. Näköislehdet eivät yleensä ole saavutettavia. Parempi  tapa on lisätä lehteen tehtyjä artikkeleita seurakunnan sivuille esim. tutki uskoa -osioon. Tällöin niitä pystyy myös kuuntelemaan lukulaitteilla. Lehteri.fi on myös yksi hyvä tapa jakaa seurakunnan tuottamaa artikkelisisältöä verkossa. Jos kuitenkin käytät näköislehtiä, kysy saavutettavuudesta palvelun tarjoajalta ja kerro linkkisanassa selkeästi millaisesta toteutuksesta on kyse.

Panoraamat. Huolehdi, että tekstissä kerrotaan kaikki oleellinen tilasta. Voit myös kuvailla tilan ilmettä, taideteoksia ja tunnelmaa. Linkitä panoramat käyttämällä panoraama-sanaa linkkitekstissä.