Alt-tekstit kuville

Kuvilla tulee olla niin kutsuttu alt-teksti (vaihtoehtoinen teksti) paikoillaan. Kirjoita kuville aina tekstivastine eli alt-teksti. Nyt on hyvä paikka käydä kaikkien Lukkarissa olevien julkaistut kuvanne läpi.  

Kuvien vaihtoehtoiset tekstit parantavat merkittävästi verkkosisältöjen saavutettavuutta. Saavutettavuusdirektiivin vaatimuksissa edellytetään, että kaikelle ei-tekstuaaliselle verkkosisällölle tarjotaan tekstivastineet. Toisin sanoen kuvien, videoiden ja äänen sisältämä tieto pitää verkossa esittää myös tekstinä. 

Näkövammainen ruudunlukuohjelman käyttäjä saa alt-tekstin avulla tietoonsa kuvan sisällön ja informaation. Hyvä alt-teksti kuvailee lyhyesti mutta täsmällisesti kuvan sisällön. Kuvien alt-tekstitys on tärkeää myös hakukoneoptimoinnin näkökulmasta. Hyvä vaihtoehtoinen teksti nostaa verkkosivun sijoitusta hakutuloksissa ja vaikuttaa kuvahaun tuloksiin. Kuvausta ei tarvitse aloittaa sanoilla ”Kuvassa on…”, sillä ruudunlukuohjelma kertoo ennen alt-tekstiä, että kyseessä on kuva. 

Tutki, mitä verkkosivun tekstissä ja kuvatekstissä kerrotaan kuvan sisällöstä. Mitä jää kertomatta? Kirjoita se kuvan vaihtoehtoiseen tekstiin. Älä toista tekstissä tai kuvatekstissä olevia asioita. 

Kuvallisten linkkien kohdalla kirjoita kuvan alt-tekstiin, minne linkki johtaa, ei mitä kuvassa on. Alt-tekstissä ei tarvitse mainita sanaa linkki, sillä ruudunlukuohjelma kertoo muutenkin, että kyse on linkistä.

Kannattaa muistaa, että tekstit pitää kirjoittaa ihmistä, ei hakukoneita varten. Älä käytä vaihtoehtoista tekstiä hakusanojen luettelemiseen.

Tarkempia ohjeita Lukkarissa alt-teksteihin täällä