Sisällön lisääminen ja muokkaaminen

Lukkarissa sivut ovat ikään kuin kehikoita, joissa on tietty määrä portletteja, joihin erikseen tallennetaan sisältöjä. Kun poistat sivun, sisältö-portleteissa oleva tieto pysyy tallella järjestelmässä ja voit hakea sen näkyviin jollekin toiselle sivulle.

Sivumalleissa on valmiina tietty määrä sisältö-portletteja eli paikkoja sisällöille. Sisältö-portletissa on käytössä teksteditori, jolla voi tehdä tekstiä, linkkejä, listoja, taulukoita tai upotuksia.

Sisältö-portletti:

""

Sisältöä jo sisältävän sisältöportletin muokkauspalkki:

""

Sisältö-portlettiin luodaan sisältöä Lukkarissa neljällä eri tavalla:

1. Uusi sisältö tyhjään sisältöpaikkaan:  paina+-painiketta muokkauspalkissa ""
2. Tuo sivulle aiemmin järjestelmään luotu sisältö: valita painamalla talopainiketta ""
3. Muokkaa olemassa olevaa sisältöä:  muokkaus-painiketta painamalla. ""
4. Lisää kirkon yhteinen sisältö: portlettiin voi nostaa myös linkityksen kirkon yhteisiin sisältöihin valitsemalla pilvipainikkeen. "" Tätä sisältöä et pääse muokkaamaan, eikä samaan portlettiin pysty laittamaan muuta samaan aikaan.

Tekstin liittäminen

Kun liität tekstiä sisältö-portlettiin käytä aina Liitä tekstinä -painiketta. (Ei välttämättä toimi Firefox-selaimessa). Liitä tekstinä -painike poistaa liitettävästä tekstistä muotoilut.

Tekstieditorin Liitä tekstinä -painike ympyröity kuvassa.

""

Kun painat liitä tekstinä, avautuu seuraava näkymä. Liitä teksti painamalla Ctrl+V ja sen jälkeen OK.

""

Ilman tätä vaihetta tekstiin saattaa jäädä muotoiluja, joita ei näe suoraan tekstistä, mutta jää tekstikentän koodi-kenttään ja vaikeuttaa muotoilujen lisäämistä jatkossa. Tämän lisäksi mukana saattaa tulla koodinpätkää joka voi ns. "rikkoa" kyseessä olevan sivun, jolle sisältöä ollaan lisäämässä. (Saamme tämän usein verkkotuessa kyllä korjattua, eikä riko koko sivustoa.)

Jos painike ei toimi, kopioi teksti ensin Muistioon/Notepadiin ja sieltä sivulle.

Sivun esikatselu

Lukkarissa ei ole mahdollista esikatsella muokkaamaasi sivua. Voit avata saman sivun toiseen selaimeen kirjautumatta sisään nähdäksesi sivun sellaisena kun sivuston käyttäjä näkee sen. Jos työpisteelläsi on käytössä vain yksi selain, joudut kirjautumaan ensin ulos nähdäksesi sivusto käyttäjän näkökulmasta. Voit myös avata sivun Private- tai Incognito-ikkunassa, jossa voit tarkastella muokkaamaasi sivua käyttäjän näkökulmasta. Internet Explorer selaimella saat uuden Private-ikkunan auki Ctrl+Alt+P näppäinhydistelmällä. Myös muut selaimet tukee salattua selaamista.