Lukkarin käyttöohje

Tästä osiosta löytyy Lukkarin ylläpidon tekniset ohjeet. Jos et löydä etsimääsi, ota yhteyttä Lukkari-tukeen Itsepalvelupisteen kautta osoitteessa: https://ipp.evl.fi 
 

Perustoiminnot 

Lukkarin perustoiminnot löytyvät kahdesta eri paikkaa, vasemmalta ja oikeassa yläkulmassa.

Lukkari-valikko

Valikko-nappia  valikko kuvake  (Näytä valikko) klikkaamalla vasemmalle avautuu valikko, josta löydät suurimman osan toiminnoista. Valikon saa suljettua klikkaamalla Valikko-vappia (Sulje valikko).

Oikealla yläkulmasta löytyy seuraavat toiminnot:


Sivun julkaisu/luonnostila
Lisää uusi sivu
Sivun määritykset
Sivun somejakokuvan asettaminen
Poista sivu
Upotustyökalu
Simulaatio, eli tabletti tai mobiilinäkymä

Tämän lisääksi yläkulmassa löytyy sivun sivumallitiedot ja pääsy takaisin tiedotteille ylläpitäjille.
 

Tästä osiosta löydät ohjeet perustoimintojen käyttämiseen. Ohjeet löydät vasemmalla olevasta sivunavigaatiosta ja alla olevista linkeistä.

Tärkeimmät vinkit

Esikatselu

Lukkarissa ei ole varsinaisesti esikatselua. IT-tuelta kannattaa pyytää toinen selain (Chrome, Firefox) koneelle. Tällöin voit yhdellä selaimella työstää sivuja (kirjautuneena) ja toisella käyttää esikatselua (ilman kirjautumista).

Sisäiset linkit

Kun teet sisäisen linkin, kirjoita osoitekenttään vain osoitteen loppuosa domain jälkeen. Esim. /info-ja-asiointi/tilavaraukset Näin tehtynä linkkejä ei tarvitse korjata julkaisun jälkeen, jolloin väliaikainen osoite vaihtuu domainiksi.

Mikä sivumalli (sivupohja) on käytössä?

Jos haluat tietää mikä sivumalli jollain sivulla on käytössä, klikkaa pyöreää i-painiketta ylläpitonäkymän oikeasta yläkulmasta. Info-ikkunassa näkyy sivumallin nimi.

Muista laittaa Pääotsikko eli Otsikko 1 jokaiselle sivulle

Sivun pääotsikko tulee muistaa tehdä sisältöeditorilla sivun alkuun.
Maalaa otsikkoteksti ja valitse valikosta Otsikko 1. Pääotsikoita tulee olla vain yksi per sivu. Se on merkittävä saavutettavuuden ja hakukonenäkyvyyden kannalta. 

Sivukartta ja rakenteen muokkaus

Sivukartta löytyy vasemmasta valikosta. Sivukartan avulla saat muokattua alasivujen järjestystä (raahaamalla). Lue lisää