Verkkotunnuksen eli domainin hallinta

Vanhan verkkotunnuksen siirto

Lukkarin käyttöön siirtyessä seurakunnan verkkotunnuksen (jokuseurakunta.fi) ylläpito voidaan siirtää Lukkarin verkkotuen hoidettavaksi. Ylläpitomme kattaa verkkotunnuksen varauksen uusimisen määräajoin ja verkkotunnuksen nimipalvelutietojen ylläpidon. Kirkkohallitus vastaa verkkotunnuksen ylläpidon kuluista.

Vaihtoehtoisesti seurakunta voi tilata verkkotunnuksen ylläpidon joltain ko. palveluita tarjoavalta yritykseltä (verkkotunnusten välittäjä). Tästä ylläpitoratkaisuista seurakunta neuvottelee itsenäisesti haluamansa välittäjän kanssa.

Verkkotunnuksen ylläpito on ennen Lukkariin siirtymistä yleensä ollut seurakunnan sivuston teknisestä ylläpidosta vastaavalla yrityksellä. Verkkotunnuksen ylläpidon siirtoa varten tarvitaan ns. välittäjän vaihtoavain (ks. lisää Viestintäviraston sivuilta).

Huom! Aloita välittäjän vaihto vähintää kuukausi ennen Lukkari-sivuston sunniteltua julkaisuajankohtaa. Vaihtoavain tulee toimittaa Lukkarin verkkotukeen vähintään kaksi viikkoa ennen Lukkari-sivuston julkaisua.

Uuden verkkotunnuksen hankinta

Jos seurakunnalla ei ole ennestään omaa verkkotunnusta tai se on tarpeen muuttaa (jokuseurakunta.fi, jonkunseurakunnat.fi tai jokuseurakuntayhtyma.fi), ole vähintään kuukausi ennen julkaisua yhteydessä Lukkarin verkkotukeen.

SSL-sertifikaatin siirto

Seurakunnan sivustolla voi olla käytössä ns. SSL-sertifikaatti, joka mahdollistaa salatun nettiliikenteen sivustolle. Salauksen olemassa olon näkee sivustolla liikuttaessa siitä, että sivujen osoite on https-alkuinen ja selaimen osoiterivin läheisyydessä esiintyy lukko-kuvake.

SSL-sertifikaatti liittyy seurakunnan käytössä olevaan verkkotunnukseen (jokuseurakunta.fi), ja sitä käytetään tavallisesti salaamaan lomakkeiden lähetykseen liittyvä nettiliikenne. Lukkarissa on lomakepalvelin, joka käyttää salattua liikennettä, joten vanhaa SSL-sertifikaattia ei tarvita liikenteen salaamiseen Lukkarissa.

Koska Google suosii hakutuloksissaan SSL-sertifikaatilla salattua nettiliikennettä, ovat sertifikaattia käyttävän seurakunnan hakutuloslinkit Googlessa https-alkuisia. Jotta linkit toimisivat oikein salaamatonta liikennettä käyttävässä Lukkarissa, tulee sivuston asetuksiin tehdä asiaa koskeva muutos.

Asetusten muutokseen on hyvä varata aikaa, joten ole siitä yhteydessä Lukkarin käyttötukeen vähintään kuukausi ennen Lukkari-sivuston julkaisua.