Lomaketyökalu

Lomaketyökalun avulla voi luoda yksinkertaisia lomakkeita sivustolle. Tällaisia lomakkeita ovat esimerkiksi esirukouspyyntö, ilmoittautuminen tai yhteydenottopyyntö. Lomakkeen saa sivulle valitsemalla sivumalli, jossa on lomake-portletti. Lomakkeella lähetetyt tiedot voidaan ohjata sähköpostiin tai tallentaa Lukkariin, josta ne voi hakea Excel-muodossa.

Video-ohje

Älä luo näitä lomakkeita lomaketyökalulla

Virkatodistuslomake | Kaikilla Lukkariseurakunnilla on valmiina suojattu virkatodistuksen tilauslomake. Lue lisää

Palaute | Palautelomake on luotu valmiiksi osioon Palaute (harmaa palkki). Lomaketta voi muokata ja sinne tulee lisätä vastaanottajan sähköpostiosoite.

Kirkkoon liittymislomake | Voit tehdä linkin tai bannerin osoitteseen Liitykirkkoon.fi. Kirkkoon liittymisessä kysytään henkilötietoja, joita ei voi kysyä suojaamattomassa lomakkeessa.

Lomakesivun luominen

Jos haluat luoda uuden lomakkeen sivustollesi, luo uusi sivu käyttäen sivumallia 1.05 Sivu Lomakepohjalla tai 1.06 Sivu sivunavigaatiolla ja lomakepohjalla.

Lomakkeen muokkaus

Lomaketta pääsee muokkaamaan lomakkeen oikeassa yläreunassa olevasta jakoavaimesta.

Klikkaa jakoavainta vasemmalla hiirinäppäimellä ja valitse valikosta Asetukset.

Lomakkeen asetuksista voit määritellä, mihin vastaukset lähetetään ja millaisia kysymyksiä lomakkeella on.

Lomaketyökalun asetuksien yläreunassa on lomakkeen otsikko ja kuvaus. Molemmat tekstit tulevat näkyviin käyttäjälle. Lomakkeeseen on oletuksena valittu roskapostisuojaus.

Lomakkeen vastaukset voi lähettää suoraan määriteltyyn sähköpostiin tai kerätä lomaketyökaluun, mistä ne voi kerralla ajaa raportiksi.

Jos haluat, että lomakkeen vastaukset lähtevät suoraan sähköpostiin, niin varmista, että Sähköposti-osiossa on valittu Lähetä sähköpostina kenttä. Lisää haluamasi sähköposti Vastaanottaja kenttään, voit muokata Aihe kenttää, joka määrittelee lähetettävän sähköpostin nimen.

Kysymysten määrittely

Voit lisätä lomakkeeseen haluamasi määrän kysymyksiä ja sen jälkeen muokata kysymykset sopiviksi.

Kysymysten oikeassa laidassa on + ja - painikkeet joilla voi lisätä tai poistaa kysymyksiä.

Kysymykseen valitaan ensin kysymystyyppi seuraavista:

Teksti = Lyhyt yhden rivin vastaus kysymykseen

Tekstilaatikko = Avoin tekstivastaus

Valinnat = vastausvaihtoehdot pudotusvalikossa

Valintanapit = Valintanapit, jotka näkyvät kysymyksen alla rinnakkain.

Kappale = Kappaleella voi lisätä tekstikappaleen kysymysten joukkoon. Kirjoita haluamasi teksti Valinnat-tekstilaatikkoon

Valintaruutu = Valintaruutu vastausvaihtoehdon vieressä. Jos haluat useamman valintaruudun, joudut tekemään useamman kysymyksen jossa on eri vaihtoehdot. Alla oleva esimerkki koostuu kahdesta kysymyksestä joissa molemmissa on valittu valintaruutu.

Muista tallentaa lomake asetusikkunan alareunasta painamalla Tallenna-painiketta.

Lomakkeen muokkaus sen jälkeen kun siihen on vastattu

Lomaketta ei voi muokata sen jälkeen kun siihen on vastattu ellei erikseen poista aiempia vastauksia ensin. Vastatun lomakkeen ylläpidossa kysymysten yläpuolella on kaksi painiketta, Vie ulos data- ja Poista data. Vie ulos data -painike ajaa vastaukset excel-tiedostoksi, tutustu siihen tarkemmin alla. Poista data poistaa tallennetut vastaukset ja vasta sen jälkeen kysymyksiä voi muokata. Jos käytössä olevaa lomaketta joutuu muokkaamaan, niin silloin joudut poistamaan aiemmat vastaukset, eli tallenna vastaukset aina ensin.

Voit ajaa Lomakkeen vastauksen tiedot Exceliin:

Sen jälkeen kun lomakkeeseen on vastattu ainakin kerran, voi lomakkeesta ajaa vastaukset ulos .csv tiedostoon, jonka voi avata ainakin Excel-taulukkona. Kun lomakkeeseen on vastattu, ylläpidosta löytyy Vie ulos data -painike, joka lataa lomakkeen tiedot .csv muodossa tietokoneeseen Ladatut tiedostot -kansioon.