Kuvan tai videon lisääminen sisältösivuille

Kuva tulee viedä ensin osioon Kuvat ja liitteet. Video tulee viedä ensin Youtubeen tai vastaavaan. Kuvan ja videon voi lisätä sivulle joko Media highlight -portletilla tai tekstieditorilla. Kuvan voi lisätä myös linkkilistaan.

Kuvan lisäys Media highlight -portlettiin

Video-ohje

Kuva lisätään Lukkarin portlettiin painamalla Lisää kuva -painiketta kuvapaikan alla. 

Sen jälkeen paina Lisää näytettävä kuva -painiketta. Etsi haluamasi kuva Lukkarin kuvahakemistosta ja paina Valitse-painiketta. Valittuun kuvaa voi lisätä kolme valintaa tai lisätietoa:

Kuvateksti: Kuvateksti tulee näkyviin sivulle kuvan alle. Pidä kuvateksti lyhyenä ja selkeänä.

Alt-teksti: Alt-tekstin lisääminen on pakollista. Alt-tekstiä käyttää näkövammaisten verkkolukulaitteet. Alt-tekstin tulee tarvittaessa korvata kuvan sisällöllinen merkitys sivulla ja sen tulisi vastata kysymykseen "Mitä kuvasta tulisi ymmärtää?" Alt-teksti täytyy pitää lyhyenä, sen maksimimerkkimäärä on 75 merkkiä.

Muita valintoja: "Kuva näkyy suurempana kuvaa klikkaamalla". Se tarkoittaa sitä, että kun käyttäjä klikkaa kuvaa sivustolla, hänen selaimeen aukeaa suurempi versio kuvasta. Sen jälkeen kuvaa klikataan uudestaan kuva näkyy sivustolla normaalissa koossa. 

Kuvan lisääminen tekstieditorissa

Suositeltavaa on että kuvat lisätään Media Highlight -portlettiin. Jos kuvan lisää tekstieditorilla, tulee itse huolehtia että sisältösivu skaalautuu mobiilinäytölle tyylikkäästi. Kuvan kokoon ja asemointiin tulee siis kiinnittää erityistä huomiota. Lopuksi kannattaa sivua katsoa kännykällä.

Videon lisääminen Media highlight -portlettiin

Kun video on tallennettu Youtubeen, sen voi helposti lisätä Media Highlight -portlettiin ilman upotustyökalua. Klikkaa portletin kolmiokuvaketta (näyttää play-painikkeelta). Voit lisätä Youtude-videon lisäämällä osoitteesta löytyvää ID:n eli tunnisteen kentään.

Esim. osoitteessa https://www.youtube.com/wttch?v=6UFpKjS9blk&t=9s -> ID on 6UFpKjS9blk
(v=jälkeen tuleva yhtenäinen sarja kirjaimia ja numeroita. Joskus perässä on myös muita määreitä, jotka alkavat erikoismerkillä, tässä tarpauksessa &-merkillä.)

Videon lisääminen tekstieditorilla

Jos video lisätään tekstieditorilla, tulee käyttää Upotustyökalua, jotta video skaalautuu myös mobiilinäytöille. Hae Youtubesta videon tunniste ja kopioi se upotustyökaluun. Lisää Upotustyökalun antama koodi tekstieditorissa haluttuun kohtaan.

 

 

Sinulla ei ole tarvittavia rooleja tähän portlettiin.