Sisällöt tehdään artikkeleina eli Content-portleteilla

Lukkarissa sivut ovat ikään kuin kehikoita, joissa on tietty määrä erikseen tallennettavia sisältöartikkeleita. Kun poistat sivun, sisältöartikkeli pysyy tallella järjestelmässä ja voit hakea sen näkyviin jollekin toiselle sivulle.

Sisältöartikkelin teknisempi nimi on content-portletti.  Sivumalleissa on valmiina tietty määrä content-portletteja eli paikkoja sisältöartikkeleille.

Content-portletissa on käytössä sisältöeditori, jolla voi tehdä tekstiä, linkkejä, listoja, taulukoita tai upotuksia.

Sisällön lisääminen

Content-portlettiin voi tuoda sisältöä kolmella tavalla:

• portlettiin voi luoda kokonaan uuden sisällön painamalla +-painiketta,
  • aiemmin luodun sisäisen artikkelin voi valita painamalla talopainiketta tai
  • portlettiin voi nostaa myös linkityksen kirkon yhteisiin sisältöihin valitsemalla pilvipainikkeen.

Uuden sisällön luominen

Kun haluat luoda sivulle kokonaan uuden artikkelin, paina +-painiketta (). Kirjoita avautuvaan ikkunaan seuraavat tiedot:

Tunniste ylläpitäjälle: Anna artikkelille sisällöstä kertova nimi. Artikkelin tunniste ei näy sivulla, vaan sen avulla artikkeli tulisi löytyä järjestelmään tallennettujen artikkeleiden joukosta. Anna siis mahdollisimman kuvaava nimi. Otsikossa voi olla myös tieto, mihin osioon olet artikkelia tekemässä. Esim. Info ja asiointi - kirkkovaltuuston pöytäkirjat

Artikkelin sisältö: Artikkelin sisältö tulee aloittaa otsikolla. Jos artikkeli on sivun alussa, maalaa otsikkoteksti ja  valitse valikosta Otsikko 1. Samalla tavalla voit tehdä ingressin ja leipätekstiä.  Katso tarkemmin tekstieditorin käyttö »

Kun olet valmis, paina julkaise.

Sivuston sisäisen artikkelin näyttäminen

Jos haluamasi sisältö on jo aiemmin kirjoitettu sivustolle Content-portlettiin, se voidaan nostaa näkyviin myös muille sivuille. Tätä toimintoa tarvitaan etenkin jos haluat vaihtaa sivumallia. Voit poistaa sivun ja poimia jo tehdyt artikkelit uudelle sivulle.

Kun haluat nostaa valmiin tekstin näkyviin, mene sivulle, jolla haluat tekstin näkyvän, varmista että Muokkaa sivua -painike on valittu ja klikkaa haluamasi Content-portletin alta talopainiketta (). Etsi tallentamasi artikkeli haun avulla. Valitse haluamasi artikkeli ja klikkaa julkaise.

Jos et tiedä, mikä haluamasi artikkelin nimi on, voit myös mennä sivulle, jossa haluamasi artikkeli on, avata kyseisen artikkelin muokkaustilaan (kts. sisällön muokkaus) ja katsoa, mikä kyseisen artikkelin tunniste on.

Linkitys kirkon yhteiseen sisältöön

Lukkari-sivustoja varten on luotu yhteisiä artikkeleita, jotka ovat kaikkien Lukkaria käyttävien seurakuntien käytössä. Kun valitset Content-portlettiin yhteisen artikkelin, siitä tulee näkyviin artikkelin otsikko ja ingressi (lyhyt kuvausteksti). Artikkelissa oleva linkki vie lukijan sivulle, josta koko artikkeli löytyy.

Kun haluat nostaa sivulle yhteisen artikkelin, mene sivulle jolla haluat artikkelin näkyvän, varmista että Muokkaa sivua -painike on valittu ja klikkaa haluamasi Content-portletin alta pilvipainiketta (). Valitse haluamasi artikkeli ja klikkaa julkaise.

Sisällön esittäminen haitarina

Tutustu sisällön haitarimalliin täällä »

Sisällön muokkaaminen

Kun Content-portletissa on sisältöä, sitä voidaan muokata (ei ulkoisia artikkeleita) valitsemalla -painikkeen. Avautuvassa ikkunassa voit muokata sisältöä. Paina lopuksi julkaise.

Huom. Jos olet nostanut Content-portlettiin sisäisen artikkelin ja muokkaat sitä, muutoksen näkyvät kaikissa sivuilla, joilla kyseinen artikkeli on näkyvissä.

Sisällön poistaminen

Jos haluat tyhjentää Content-portletin, paina roskatynnyripainiketta (). Jos sivulta näyttää häviävän kaikki muutkin tiedot, päivitä sivu (F5), niin muut tiedot palaavat sivulle.

Huom. Artikkelin poistaminen tyhjentää sen vain kyseisestä portletista. Artikkeli ei poistu järjestelmästä ja se näkyy normaalisti muilla sivuilla, joihin se on nostettu. Myöskään sivun poistamisen yhteydessä artikkeli ei poistu järjestelmästä.

Artikkelien poistaminen

Tyokalut -valikossa on uusi toiminnallisuus 'Artikkelien hallinta', joka näkyy sivuston päätoimittajalle. Artikkelien hallinta sivulle listautuu kaikki sivuston käytössä olevat artikkelit.  Artikkelien kohdalla lukee 'Tämä artikkeli ei ole käytössä ja sen voi poistaa' ja sen voi poistaa Poista artikkeli -painikkeella. Muiden artikkelien kohdalla lukee 'Käytössä'.