Kuvien alt-tekstit

Alt-teksti on kuvan vaihtoehtoinen teksti, joka luetaan sokeiden lukulaitteessa. Alt-teksti näkyy myös silloin, kun kuvaa ei jostain syystä pystytä näyttämään sivulla. Myös Google "näkee" alt-tekstit eli voi tuoda kävijöitä sivuille, jos alt-tekstinä on jokin osuva termi tai henkilön nimi.

Alt-teksti on tärkeä antaa kuville

• media highlight -portletissa
  • uutiskuvissa
  • tapahtumakuvissa
  • editorilla lisättävissä kuvissa

Linkkilistoissa ja karusellissa, joissa käytetään kuvia, alt-tekstiä ei tarvitse antaa. Lukkarin linkkilistat on toteutettu siten, että sokeille luetaan vain linkkitekstit. Näin toteuttuna linkkilistat ovat lukulaitteilla selkeämpi ja nopeampia käyttää.

Millainen on hyvä alt-teksti?

Alt-tekstin tulee kertoa kuvasta eli välittää mahdollisimman paljon samaa viestiä, mitä kuva välittää näkevälle. Esimerkkejä hyvistä alt-teksteistä:

• Hautajaisväki seisoo kirkossa. Käytävän päässä näkyy arkku, jonka ympärillä on kukkia. Alttaritaulu kuvaa ylösnousemusta.
  • Kirkkoherra Huttunen istuu toimistossa, puhuu kännykkään ja hymyilee.