Kuvat ja videot

Lukkarisivut voidaan rakentaa hyvin visuaalisiksi eli kuville ja videoille on paljon paikkoja. Kuvituksen suunnitteluun ja hankintaan kannattaa varata aikaa.

Mistä kuvia sivuille?

Paikalliset kuvat ovat aina parhaita ja antavat paikallisen tunnelman sivustolle. Vähintään sivuston pääkuva kannattaa hankkia itse.

Voit kuvata itse, hankkia ammattikuvaajan tai tarjota kuvaamista vapaaehtoistyöksi seurakuntalaisille tai nuorten ryhmille. Riittävän laadukkaita kuvia nettisivuille saa jo kännykälläkin. Ihmisiä kuvatessa tulee muistaa kysyä kuvan kohteelta lupa kuvan käyttöön nettisivuilla. Myös valokuvaajalta tulee saada lupa kuvan käyttöön.

Ilmaisia kuvia voi etsiä myös kirkon kuvapankista.

Lue lisää kirkon kuvapankista ja kuvien hankinnasta

Mistä videoita sivuille?

Youtubea käytetään laajasti videoiden tallennus ja jakelualustana. Kirkon kanavalla olevia videoita voi upottaa myös seurakuntien sivuille. Myös kirkon järjestöjen kampanjavideoita voi seurakunnat sivuille upottaa. Seurakunnan omille videoille kannattaa perustaa Youtubeen oma tili.

Lukkarin kuvat ja liitteet -osio

Lukkarissa on kuvapankki, johon kuvat viedään ennen sivuille lisäämistä. Samaan kuvapankkiin lisätään myös liitteet. Kuvakansiointi kannattaa suunnitella ja rakentaa etukäteen ennenkuin kuvia alkaa olla kuvapankissa liikaa!

Sisältösivuille tulevat kuvat tulee siis viedä ensin Kuvat ja liitteet -osioon ja sen jälkeen lisätä viety kuva sivulle. Kuvista tallentuu automaattisesti useita eri kokoja kuvapankkiin.

Tilojen kuvat, yhteystietojen henkilökuvat, tapahtumien ja uutisten kuvat viedään sivuille suoraan samalla lomakkeella, missä sisällöt syötetään.

Käyttöohje: Kuvien lisääminen Kuvat ja liitteet -hakemistoon

Lukkarin kuvakoot

Yleisin sopiva kuvakoko on S. Tekstisivuille yleensä M tai L koko on liian suuri. Thumb soveltuu pieniin linkkilistan kuviin sekä uutisten kuviksi.

Kuvan koko  Käyttöesimerkki
 Thumb - Pieni  neliökuva  200x200px  Linkkilistauksen -kuva
Uutiskuva
 S - Pieni kuva  perussivulle   500x333px  Media Highlight -kuva ja sopivin Content portlettiin
 M - Keskikokoinen kuva  750x500px Isompi kuva Content portlettiin (koko palstan levyinen)
 L - Suuri kuva (käytä  vain  poikkeustilanteessa) 1200x800px  Tule mukaan -osion sivujen vaakakuva sivun alussa
 XL - Taustakuva  1865x820px

Sivuston taustakuva, Tule mukaan -osion sivujen vaakakuva sivun alussa

Kuvan rajaus ongelmana?

Jos haluat vaikuttaa kuvan rajaukseen, käsittele kuva ylläkuvattuun kuvakokoon, yleensä siis S-kokoon 500x333px.

Jos haluat käyttää isompia kuva ja rajaus aiheuttaa suuria ongelmia, kannattaa käsitellä sivulle sopiva kuva ja viedä se kuvahakemistoon. Hae kuva sivulle Originals -kansiosta. Tätä tapaa käytettäessä on siis itse huolehdittava, että kuva on verkkoon sopivassa koossa.

Kuva ei tallennu?

Kuvan koko tulee olla alle 9Mt. Tätä suuremmat kuvat eivät tallennu. Suuret kuvat tallentuvat joskus myös melko hitaasti, joten kannattaa hieman odottaa.