Kriisiviestintä Lukkarissa

Kriisit ovat erilaisia ja erikokoisia. Näitä ohjeita voi soveltaa tilanteen mukaan etenkin paikallisten onnettomuuksien sattuessa.

Pikaohjeet

• Etusivun kuva kannattaa vaihtaa vastaamaan paikkakunnan tunnelmaa. Kuvan voi vaihtaa päätoimittajan oikeuksilla: Työkalut-valikko > Pääkuvan vaihtaminen. Sopiva vähintään 1900 pikseliä leveä kuva lisätään sivuille omalta koneelta. Alla vaihtoehtoja jos omaa kuva ei ole. Klikkaa hiiren oikean puolesta nappia linkin päällä ja tallenna kuva omalle koneelle.
  • Jos päivän sanan teksti on sopimaton tilanteeseen, pyydä osoitteella verkkotuki@evl.fi että laatikko poistetaan näkyvistä. Katso tulevien päivien tekstit.
  • Lisää kriisiin liittyvät tapahtumat tapahtumakalenteriin.
  • Linkitä etusivun vasempaan reunaan kriisiin liittyviä linkkejä. Karuselli voi olla syytä tyhjätä, jolloin linkkilistan linkit nousevat kärkeen (riippuu tilanteesta). Linkkilistalle voi antaa myös tilanteeseen sopivan otsikon. Kriisiin liittyviä linkkejä voi olla esim.
    • Suruhartauden tai muun tilanteeseen liittyvän tapahtuman linkki tapahtumakalenteriin.
    • Paikallinen keskusteluapu, jonka tiedot kannattaa päivittää Apua ja tukea -osion pääsivulle ja linkittää etusivulle.
    • Rukous, hartausteksti tai esim. papin sanat sureville. Teksti kannattaa luoda alasivuksi Apua ja tukea -osioon.
    • Kirkon keskusteluavun linkki, joka löytyy yhteisistä linkeistä: Yleiset - Kirkon keskusteluapu tekstitön.
  • Muista, että etusivu ei ole ainut reitti hakea tietoa seurakunnasta.
    • Varmista, että Apua ja tukea -osio vastaa myös niihin tarpeisiin, mitä tilanteisiin liittyy. Googlamalla kävijät saattavat tulla suoraan Apua ja tukea -osioon, eikä etusivulle.
    • Hyödynnä sosiaalista mediaa tapahtumaviestinnässä.
  • Muista myös päivittää kriisiin liittyvät sisällöt pois sivustolta kun tilanne on ohi.

Pyydä apua

Kirkon viestintä hoitaa kirkon valtakunnallista kriisiviestintää ja konsultoi seurakuntia paikallisissa kriiseissä. Kirkon viestinnän kriisipuhelinnumero: (09) 180 2247, sähköposti: kirkonviestinta(AT)evl.fi.

Verkkosivujen kanssa auttaa Lukkarin käyttötuki arkisin klo 8-16 osoitteella verkkotuki@evl.fi

Lukkarin tekijät Facebook-ryhmässä saat apua ja vinkkejä muilta Lukkaria käyttäviltä seurakuntien työntekijöiltä ja käyttötuelta.

Vinkkejä

Etusivun kuvaan voi liittää linkin. Linkin voi lisätä samasta paikasta, missä kuva vaihdetaan. Työkalut > Pääkuvan vaihtaminen > skrollaa ikkunan alareunaan. Linkin teksti tulee näkyviin kun hiiri on kuvan päällä. Katso esimerkkikuva (teksti on tehty kuvatiedotoon)

Etusivun oikean palstan tapahtumalistan otsikkoa ja listassa näkyvien tapahtumien määrää voi muokata. Voit myös valita etusivulla näkyvät tapahtumat avainsanan avulla. Lisää ensin avainsana niihin tapahtumiin, jotka haluat nostaa etusivulle. Siirry sitten etusivulle ja klikkaa jakoavaimen kuvaketta tapahtuma-alueen yläreunasta. Valitse valikosta Määritykset. Tässä näkymässä voit valita avainsanan, muokata otsikkoa sekä määrittää montako tapahtumaa etusivulla näkyy.

Kriisiviestintään verkossa kannattaa varautua

• Selvitä, millainen kriisivalmius seurakunnassa on ja keneltä saat tietoa viestintää varten. Esim. mitkä yhteystiedot tarjotaan sureville, jotka haluavat keskustella seurakunnan työntekijöiden kanssa.
  • Huolehdi, että päätoimittajan käyttöoikeus ja etusivun ylläpitotaito on useammalla kuin yhdellä henkilöllä.
  • Hanki kriisitilanteeseen sopivia kuvia, joita voi käyttää etusivulla, somessa ja tapahtumaviestinnässä.
  • Hanki kriisitilanteisiin sopivia rukouksia, värssyjä tai virren säkeistöä. Näitä voi käyttää viestinnässä ja etenkin somessa.
  • Lisätietoja kirkon kriisiviestinnästä löytyy Sakastin kriisiviestintäosiosta ja kriisi-infosta.