Erillisosio

Lukkarin erillisosio on erilliseltä sivustolta näyttävä osio, joka toimii kuitenkin Lukkarisivuston sisällä. Erillisosiolla voi olla oma logo ja visuaalinen ilme (taustakuva ja väri). Erillisosiolla on myös oma navigaatio. Erillisosiossa on käytössä samat sivumallit ja toiminnot kuin seurakunnan sivustolla. Esimerkiksi yhteystietoja ja tapahtumia ei tarvitse ylläpitää erikseen.

Esimerkki erillisosiosta

Seurakunnan pääsivustolta ei ole tarkoitus siirtää keskeisiä sisältöjä erillisosioksi. Tule mukaan –osioon kannattaa koota työalojen sisällöt mukaan kutsuvina toiminnan esittelyinä.

Erillisosion käyttö ei itsessään paranna asian löydettävyyttä. Erillisosiot tulee muistaa linkittää myös seurakunnan sivustolle ja varmistaa niiden löydettävyys kertomalla osoitetta myös muussa seurakunnan viestinnässä.

Millaisia sisältöjä erillisosioksi kannattaa tehdä?

Oma ilme tärkeä yhteisön identiteetin takia

• Nuorten sivut
  • Rippikoulu
  • Paikallisesti merkittävä yhteisö esim. Tuomasmessu

Kampanjaviestintä (lyhytosoite tulee automaattisesti ja asialla on oma ilme)

• Joulu- tai pääsiäissivut (tai muut suuret kampanjat)
  • Vuosittaiset suuret tapahtumat
  • Paikalliset suuret juhlat esim. seurakunta 100v
  • Seurakuntavaalit tai kirkkoherranvaalit (voivat olla myös Osallistu-osiossa)

Markkinoinnin tarpeet

• Merkittävien kuorojen tai musiikkiryhmien sivut (konserttien järjestäjille)
  • Merkittävimmät kirkot (turisteille)
  • Erityinen toimintamuoto, josta viestitään sekä kävijöille että vapaaehtoisille (Esim. Kirpputori)

Saavutettavuus / käytettävyys

• Maahanmuuttajaryhmille (kohderyhmä ei osaa pääsivuston kieltä)

Mikä ei onnistu erillisosiolla?

Verkkolehdet ja blogit kannattaa edelleen rakentaa muilla järjestelmillä, koska näiden vaatimia ominaisuuksia ei ole erillisosiossa.

Muista testata myös mobiililaitteella

Erillisosion etusivun sisällöt kannattaa asetella siten että järjestys on looginen myös mobiililaitteella.

Piirroshahmo kuumailmapallossa.
Erillisyys ei takaa löydettävyyttä. Muista linkittää ja markkinoida erillisosiota!

Hyvä tietää

• Tapahtumat syötetään vain seurakunnan tapahtumakalenteriin. Tapahtumia voidaan näyttää erillisosiossa  tapahtumalistausportletin ja avainsanan tai kategorian avulla.
  • Erillisosioon voi poimia seurakuntasivuston yhteystietoja.
  • Sivuston päätoimittaja voi luoda ja poistaa erillisosioita. Hän voi myös muokata erillisosion väriä, taustakuvaa ja logoa.
  • Toimittaja -roolin käyttäjät voivat tehdä erillisosioon sivuja ja sisältöjä. Osiokohtaista erottelua ei ole käyttäjähallinnassa vaan työnjako perustuu luottamukseen.
  • Erillisosiossa on käytössä lähes kaikki samat sivumallit kuin seurakuntasivustollakin.
Voiko seurakunnan vapaaehtoiset saada oikeudet päivittää erillisosion sivuja?
Lukkarisivustolle voidaan lisätä vapaaehtoisia ylläpitäjäksi. Ota yhteyttä verkkotuki@evl.fi

Näin luot ja poistat erillisosion

1. Erillisosion perustaminen tapahtuu Lukkarin Työkalut-valikon kohdasta ”Erillisosioiden asetukset” klikkaamalla ”Lisää uusi erillisosio” –painiketta.

Erillisosion lisääminen Työkalut-valikosta

Lisää uusi erillisosio -painike

2. Täytä erillisosion perustamiseen tarvittavat kentät. Erillisosion osoitteen voi halutessaan muuttaa jälkikäteen muuttamalla Erillisosion osiote -kentän sisältöä. Huomaa "tavuviivan" käyttö osoittessa sanavälien paikalla. Älä käytä osoitteessa skandinaavisia aakkosia tai erikoismerkkejä. Kieli-valintaa tarvitaan vain kaksikielisillä sivustoilla. Huomaa, että pääkuvan pitää olla kokoa 1865x820 pikseliä. Kiinnitä värivalinnoissa huomiota siihen, että tekstin ja sen taustan kontrasti pysyy riittävänä.

Erillisosion perustietojen kentät

Erillisosion päävärin ja pääkuvan valitseminen

3. Logona voi halutessaan käyttää vain PNG-muotoista kuvaa.

Erillisosion logojen lataaminen

4. Erillisosion perustamisen jälkeen se löytyy ”Erillisosioiden asetukset” –sivulla olevalla ”Lisätyt erillisosiot” –listalla. Erillisosioon pääsee sen nimen alapuolella olevasta ”Avaa erillisosio” –linkistä. ”Asetukset”-linkistä pääsee muuttamaan edellä annettuja erillisosion tietoja ja sen käyttämiä kuvia.

Erillisosion näkyminen listassa

5. Erillisosio poistetaan asetusten alaosassa olevalla ”Poista erillisosio” –linkillä.

Erillisosion poistamisen painike